latinica  ћирилица
07/08/2019 |  18:27 ⇒ 18:27 | Autor: SRNA

Hrvatski MUP tvrdi da nije bilo primjene sile prema 18 ilegalnih migranata

Pripadnici granične policije Hrvatske, prema do sada prikupljenim saznanjima, nisu upotrijebili sredstava prisile prema 18 migranata koji su na području Buhača ilegalno pokušali da pređu granicu, saopšteno je iz MUP-a Hrvatske.

U saopštenju se pojašnjava da su juče između 20.00 i 21.00 časova policijski službenici na zaštiti državne granice Policijske uprave karlovačke na području Buhača u odvojenim grupama zatekli ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, koji su od te namjere odvraćeni.

- Nakon nekog vremena spomenuta lica su na području BiH zatekli i pripadnici Granične policije BiH, koji su kontaktirali dežurnog šefa smjene Graničnog prelaza Cetingrad i o navedenome ga izvijestili - navode iz MUP-a Hrvatske.

Prema do sada prikupljenim saznanjima, dodaje se u saopštenju, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu upotrijebili sredstava prisile prema licima zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, niti su na njima bile vidljive povrede, niti je iko zatražio medicinsku pomoć.

Iz hrvatskog MUP-a naglašavaju da o navodnim povredama prilikom međusobnog kontakta nisu dobili nikakav izvještaj od Granične policije BiH.

- Kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova će detaljno ispitati istinitost navoda o povredama lica, kao i istinitost navoda o upotrebi sredstava prisile - poručuju iz MUP-a.

Mediji su javili da je u incidentu koji se dogodio u blizini granice BiH i Hrvatske na području Unsko-sanskog kantona /USK/ povrijeđeno 18 lica za koja se sumnja da su migranti.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a potvrđeno je da su povrijeđeni u pratnji pripadnika Granične policije BiH primljeni u Dom zdravlja Velika Kladuša.

Migranti su u Dom zdravlja primljeni 1.00 čas nakon ponoći i šest njih je poslato na radiološku obradu.

Evresa Okanović iz Doma zdravlja Velika Kladuša potvrdila je da je za preostalih 12 lica utvrđeno da su lakše povrijeđeni.