latinica  ћирилица
08/08/2019 |  08:10 ⇒ 08:49 | Autor: sputniknews.com

Dačić odgovorio Bajdenovom savjetniku: A kad Albanci glasaju za Klintonove?

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić odbacio je kritike savetnika nekadašnjeg američkog potpredsjednika DŽozefa Bajdena Majkla Karpentera koji je sinoć optužio Dačića da planira da se miješa u unutrašnju politiku Amerike.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

- A kad Јevreji glasaju za Trampa, to nije mešanje, ili kad Albanci glasaju za Klintonove ili Engela. Ne govorim ja o Srbiji kao državi, govorim o državljanima SAD našeg porijekla. U Americi tako stvari funkcionišu. U Engleskoj izbornoj jedinici Albanci mu uvek donose pobjedu - kazao je Dačić za Politiku.

Srpska dijaspora u SAD treba da se organizuje, "tako da neće niko da je nipodaštava kao što sada demokrate rade", rekao je srpski ministar.

Karpenter, koji je kandidat Demokratske stranke za predsedničku nominaciju, ocenio je ranije da je najava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da će organizovati srpsku dijasporu u SAD kako bi na izborima podržala Donalda Trampa znak da želi da se miješa u američku unutrašnju politiku.

- Srpski ministar spoljnih poslova planira da se miješa u američku unutrašnju politiku tako što će okupiti srpske Amerikance da podrže Trampa 2020. godine - naveo je Karpenter na svom Tviter nalogu i podijelio Dačićevu izjavu.

Karpenter je dodao i da lično misli da Dačić čini veliku grešku, a kad je riječ o američkoj podršci evropskom putu Srbije, ona, po riječima Karpentera, treba da ostane rezultat dogovora dvije najveće partije u SAD.

Dačić je u utorak za "Srpski telegraf" izjavio da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsjedničkim izborima u toj zemlji formalizuju podršku Trampu.

- Ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji - naveo je Dačić i istakao da u Americi živi 650.000 Srba.