latinica  ћирилица
08/08/2019 |  12:08 ⇒ 17:09 | Autor: SRNA

Otkriven i osveštan spomenik Srbima stradalim u selu Јežestica

U selu Јežestica kod Bratunca danas je u prisustvu više stotina građana otkriven i osveštan novizgrađeni spomenik nastradalim Srbima iz te mjesne zajednice u odbrambeno-otadžbinskom ratu i Drugom svjetskom ratu.
Spomenik stradalim Srbima - Foto: RTRS
Spomenik stradalim SrbimaFoto: RTRS

Spomenik su otkrili načelnik opštine Nedeljko Mlađenović i predsjednik bratunačke Boračke organizacije Zoran Gvozdenović.

Služen je parastos i prislužene svijeće za pokoj duša za 39 nastradalih mještana u odbrambeno-otadžbinskom ratu, među kojima je osam žena, kao i za 161 Srbina, od kojih samo nekoliko vojnika iz ovog sela, ubijenih i poginulih u Drugom svjetskom ratu, čija su imena uklesana na ovom spomeniku u znak sjećanja i zahvalnosti.

Mlađenović je rekao da je izgradnju ovog spomenika pokrenuo Mjesni odbor Boračke organizacije Јežestica i da je nakon višegodišnjeg zastoja njegova izgradnja završena, zahvaljujući finansijskoj pomoći Vlade Republike Srpske i kabineta predsjednika Srpske, te opštine i Boračke organizacije Bratunca.

On je istakao da će se ubuduće kod ovog spomenika okupljati i odavati počast nastradalim Srbima iz ove mjesne zajednice, te da je podizanjem spomen-obilježja pokazano da porodice i društvo nisu zaboravile srpske žrtve i da se cijeni njihov nesebični doprinos i stradanje za slobodu i stvaranje vlastite države.

Ivanka Mlađenović je podsjetila da su njenom mužu Anđelku na današnji dan muslimanski vojnici iz Srebrenici odsjekli glavu i vozili je kroz Srebrenicu svezanu za automobil kako bi pokazali da su ubili četnika, kao i da su joj ubili djevera Dragana i svekrvu Savku.

Ona kaže da podizanje spomenika predstavlja olakšanje za porodice jer smatraju da je time odužen dio duga prema žrtvama i da njihova imena ostaju vječito uklesana na spomeniku u znak zahvalnosti i priznanja srpskog naroda.

- Oni su dali živote za slobodu, ali za te zločin niko nije odgovarao. Ne očekujemo pravdu od pravosuđa BiH, ali vjerujemo da će zločince stići Božija pravda - ističe Ivanka, čija je kćerka Anka imala samo pet mjeseci kada su joj muslimanski vojnici ubili oca i strica pred očima njene bake, a zatim i baku zaklali.

Predsjednik Boračke organizacije Zoran Gvozdenović rekao je da se čekalo više od 10 godina da se završi izgradnja započetog spomenika u Јežestici i zahvalio
Željki Cvijanović i Miloradu Dodiku, koji su odobrili ta sredstva dok su bili na dužnostima predsjednika Vlade i predsjednika Republike Srpske.

Cvijeće uz spomenik položili su načelnici opština Bratunac i Srebrenica, delegacije boračkih i organizacija porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila ove dvije opštine i Udruženja logoraša regije Birač, kao i porodice nestalih Bratunca i Srebrenice, te predstavnici stranaka.