latinica  ћирилица
08/08/2019 |  14:50 ⇒ 19:30 | Autor: SRNA

Cvijanović: Јasno precizirano uvažavanje svih nivoa vlasti (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Bok Јankovcu kod Gradiške da su u dokumentu Principi za formiranje vlasti u BiH sve stvari veoma jasno precizirane, a ono što je veoma važno jeste koordinacija i uvažavanje stavova svih nivoa vlasti.
Željka Cvijanović - Foto: Screenshot
Željka CvijanovićFoto: Screenshot

- Kada govorimo o uvažavanju stavova svih nivoa vlasti valjda znamo kakav je odnos Republike Srpske i njenih institucija prema svakom konkretnom pitanju, uključujući i pitanje NATO - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u sporazumu, naravno ukoliko bude implementiran, a što je od velikog značaja za sve nivoe vlasti, naglašena potreba da se obezbijedi nastavak Reformske agende, što znači novi set različitih mjera i reformi ekonomsko-socijalnog i finansijskog karaktera da bi se obezbijedilo kretanje dalje, kao što je bilo i ranije kada su zabilježeni određeni pomaci i pozitivni rezultati.

Na pitanje da prokomentariše reagovanja predstavnika SDS-a na sporazum koji su postigli lideri SNSD-a, HDZ BiH i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, Cvijanovićeva je rekla da SDS nema kredibilitet da priča o formiranju vlasti na nivou BiH jer je izborni gubitnik i licemjerno je da bilo šta komentarišu.

- Logično je da izborni pobjednici formiraju vlast, pogotovo u zemlji kakva je BiH, gdje se vrednuje ko su izborni pobjednici u okviru tri različita naroda. Јasno je ko su pobjednici i ko treba da formira vlast, a u dokumentu Principi za formiranje vlasti na nivou BiH nema nikakvih preuzetih obaveza koje bi se kosile sa stavovima institucija Republike Srpske i sve je u skladu sa njima - rekla je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednica SNSD-a.

Ona je podsjetila da je SDS, kao izborni gubitnik, i ovaj put tražio partnere da bi obezbijedio mjesto u "sarajevskim foteljama".

- Oni to i dalje traže i pokušavaju sačiniti kombinatoriku sa SDA, SDP-om Demokratskim frontom. Sigurno je da nemaju kredibilitet da pričaju o formiranju vlasti, jer su izgubili izbore, ovaj put sa većom razlikom, nego prošli. Ljudi su rekli šta misle o njihovom ponašanju u Sarajevu, kao što su i nama pokazali i mogli smo lako da formiramo vlast u Srpskoj kao politički pobjednici - kaže Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da SDS na nivou BiH služi kao palica za bubnjeve različitih ministara koji dolaze iz SDA i predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Malo kada su se potrudili da uvaže stavove institucija Republike Srpske i mislim da im je to bila kobna politička greška zbog koje su imali slabije izborne rezulate - rekla je Cvijanovićeva.