latinica  ћирилица
08/08/2019 |  15:32 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Pomen u Јežesticu: Pravda nije zadovoljena ni poslije 27 godina

U pomen na mještane srpskog bratunačkog sela Јežestica, ubijenim u proteklim ratovima, otkriven je i osveštan novoizgrađeni spomenik. Spomen-obilježje izgrađeno je u znak zahvalnosti i sjećanja na 38 srpskih civila i vojnika iz ove mjesne zajednice, ubijenih u posljednjem ratu u BiH. Spomenik je podignut i u znak sjećanja na mještane ovog sela, stradale u Drugom svjetskom ratu.

Dvadest i sedam godina prošlo je od kada su na današnji dan 1992. godine muslimanske snage upale u Јežesticu.

- Poginuo mi je muž, djever i svekar, niko nije odgovarao, nadamo se da će odgovarati i da će se pravda dostići - kaže Ivanka Mlađenović, a na njene riječi se nadovezuje i Anđa Đukanović:

- Poginuo mi je muž, djever, moj muž je nestao, još uvijek tragam za posmrtnim ostacima, nikad nisam našla, odgovarao niko nije i možda neće niko odgovarati. Mi smo Srbi krivi smo za sve - kaže Anđa Đukanović.

Radojka Filipović povezuje stradanja i iz Drugog svjetskog rata. 

- Јežeštica je primjer stradanja Srba u kontinuitetu. Ovaj spomenik svjedoči o tim događajima i opominje da zločinci nisu kažnjeni ni u Drugom svjetskom ratu, a svjedoci smo da nema procesuiranja ni za zločine iz 92. i 93. godine - ističe Radojka Filipović.

Predmet "Јežestica" i dalje stoji u Tužilaštvu BiH , iako je krajnji rok za tužilačku odluku bio kraj 2015. godine.

- Ovdje je 38 poginulih boraca Јežeštice i civila. Nije ovdje niko nikad odgovarao za ove zločine - poručuje Zoran Gvozdenović.

Podizanjem spomen-obilježja pokazano je da porodice i društvo nisu zaboravili srpske žrtve. Zahvaljujući Boračkoj organizacijhi Јežestica koja je pokrenula inicijativu za podizanje spomenika, finansijskoj pomoći Vlade Republike Srpske i kabineta predjednika Srpske, kao i Boračkoj organizaciji Bratunca danas su na spomeniku uklesana imena svih nastradalihu protekla dva rata.

- Svi su oni zaslužili da ih se trajno sjećamo, da svaki dan okupimo se i obilježavamo. Za izgradnju ovog spomenika najveći doprinos je dala Vlada Republike Srpske, Kabinet Predsjednice Republike Srpske, Boračka organizacija, Opština Bratunac, ali i porodice i građani Mjesne zajednice Јežeštica - napominje Nedeljko Mlađenović.

Radojka Filipović dodaje da sjećanja ne blijede ni danas.

- Obaveza nas koji smo živi je da trajno njegujemo sjećanje na sve one koji su svoje dali svoje živote od 92. do 95. i obaveza nas jeste da pazimo na ovakva znamenja jer oni svjedoče o zločinima koji su se desili Srbima u Podrinju - ističe Radojka.

Služenju parastosa i polaganju vijenaca prisustvovali su i predstavnici Boračke organizacije Srebrenica, načelnik opštine Srebrenica, a počast srpskim žrtvama odali su i predstavnici logoraša sa regije Birač.