latinica  ћирилица
08/08/2019 |  15:43 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Anonimni dobrotvor obradovao četveročlanu porodicu Đekić

Anonimni donator s područja Doboja nastavlja akciju podsticanja nataliteta. Do sada je obradovao 70 porodica koje žive na području zvorničko-tuzlanske eparhije. Donirao je novac i porodici Đekić iz Podnovlja.

Porodica Đekić dobila je četvrto dijete. Tako je ispunila jedini uslov anonimnog donatora da porodicama koje u ovoj godini dobiju treće i svako naredno dijete daruje 2.000 maraka. Novac će,kažu ,iskoristiti za kupovinu kuće koja bi bila bliže školi.

- Daleko nam je od svega, nema ni puta da valja, ni do škole se ne može, autobus se plaća - jada se Saša Đekić iz Podnovlja.

Sa četvoro djece, nezaposleni, Đekići teško uspijevaju da sastave kraj s krajem, ali nisu od onih koji se mnogo žale.

- Kad su djeca mala nekako se može, ali već kad je škola trebaju knjige, ali dobro je, izdrži se nekako - napominje Mirjana Đekić.

Novac koji daruje anonimni donator porodice najviše iskoriste za stambeno zbrinjavanje.

-Ovo je negdje 70. donacija od početka godine, ostalo je još 30 donacija, a što se tiče gradova, po mojoj evidenciji najviše dolazi iz Semberije, iz Bijeljine - priča Saša Živanović, zastupnik anonimnog danatora.

Ne zaostaju ni Brčko i Zvornik, a na području Doboja prednjače prinove u Kostajnici i Podnovlju. Đekići su druga porodica iz ovog sela koja je dobila donaciju anonimnog donatora.

- Do sada smo imali oko 15 krštenja na našoj parohiji, dvije porodice smo imali sa četvero djece, jednu kojoj je treće dijete u porodici - rekao je sveštenik Velibor Mlađenović.

Identitet donatora i dalje je nepoznat javnosti.Ј edino što je poznato je da potiče s dobojskog područja , da nema nasljednike i da novcem želi da pomogne višečlane porodice i podstakne natalitet.  U svom nastojanju ostao je usamljen, jer niko se do sada nije pridužio njegovoj inicijativi.