latinica  ћирилица
08/08/2019 |  15:52 ⇒ 19:32 | Autor: SRNA

Rača: Prekinuta obustava rada špeditera, čeka se dogovor s UIO

Špediteri na graničnom prelazu Rača prekinuli su obustavu rada koja je trajala od jutros i najavili nastavak protesta u ponedjeljak, 12. avgusta, do ispunjenja zahtjeva da se carinski terminal zadrži na ovoj lokaciji, koji su uputili Upravi za indirektno oporezivanje BiH.
Špediteri na graničnom prelazu Rača - Foto: SRNA
Špediteri na graničnom prelazu RačaFoto: SRNA

Članovi Udruženja prevoznika Republike Srpske su učešćem u protestu podržali ovaj zahtjev, rekao je predsjednik ovog udruženja Nikola Grbić i poručio da od UIO isključivo traže zadržavanje terminala na Rači i poboljšanje uslova za rad na ovoj lokaciji.

- Ako se UIO ili neko od nadležnih ne oglasi sutra povodom traženog sastanka po pitanju ostanka terminala, protest na istom mjestu nastavljamo u ponedjeljak i trajaće 24 časa - najavio je Grbić.

On je poručio da neće ni razgovarati o premještanju terminala sa Rače.

Prema njegovim riječima, današnja obustava rada trajala je od 8.00 do 14.00 časova, nakon čega su se špediteri solidarisali sa vozačima koji čekaju na Rači u izuzetno vrelom danu, jer su se i svi prevoznici solidarisali sa zahtjevima špeditera.

Grbić je naveo da se na Rači godišnje uradi između 55.000 i 60.000 carinskih deklaracija i da UIO na Rači godišnje na osnovu prevoznika ubira tri miliona KM.

Prevoznici i špediteri odbacuju namjeru UIO da carinski terminal na Rači bude izmješten na drugu lokaciju i traže od UIO ulaganje u bolje održavanje ovog terminala.