latinica  ћирилица
08/08/2019 |  16:34 | Autor: RTS

Pola vijeka od istorijskog prelaska Bitlsa preko zebre

Prije tačno 50 godina, u 11.35 časova, Ijan Makmilan je fotografisao Bitlse na pješačkom prelazu ispred muzičkog studija, kako u koloni prelaze londonsku ulicu Ebi roud. Pošto je iskorišćena za omot istoimenog albuma, postala je jedna od najprepoznatljivijih fotografija svih vremena.
"Abbey Road", Bitlsi (foto: thebeatles.com) -
"Abbey Road", Bitlsi (foto: thebeatles.com)

Londonski studio ispred kojeg se nalazi pješački prelaz sa čuvene fotografije, svečano je obilježio pedesetogodišnjicu njenog nastanka uz prisustvo velikog broja slučajnih, ali i namjernih prolaznika.

Na prijedlog Pola Makartnija, škotski fotograf Ijan Makmilan namjestio je 8. avgusta 1969. godine svoj aparat na sredini puta i snimio ukupno šest fotografija za 10 minuta, koliko je dobio vremena od policajca koji je zaustavio saobraćaj ispred pješačkog prelaza.

Poslije detaljne analize za koju je koristio čak i lupu, Makartni je za omot 11. studijskog albuma izabrao fotografiju na kojoj članovi grupe prelaze ulicu s lijeve na desnu stranu.

Kolonu Bitlsa predvodi DŽon Lenon, iza njega je bubnjar Ringo Star, a iza Ringa Makartni, pa DŽordž Harison.

Svi su različito obučeni, a samo je Makartni bos. Interesantno je i da je Makartni jedini kojem je u momentu fotografisanja desna noga u iskoraku ispred lijeve.

Ove specifičnosti, teoretičari zavjere koristili su kao jedan od dokaza za čuvenu legendu da je pravi Makartni mrtav i da ga je u grupi zamijenio dvojnik.

Po ideji kreativnog direktora izdavačke kuće, fotografija je iskorišćena za omot albuma bez natpisa imena grupe i naziva albuma.

Iako izdavači nisu bili oduševljeni prijedlogom, DŽon Koš je odbranio svoju tezu da je planetarno popularnoj grupi naziv na omotu albuma nepotreban.

Tako je "Ebi roud" ostao jedini album Bitlsa objavljen u Engleskoj koji na omotu nema prepoznatljivi logo ni naziv albuma.

Iza četvorice Bitlsa, na fotografiji se vide autenično parkirani automobili stanara okolnih zgrada, a najbliža u kadru je bijela "buba".

Nedugo po objavljivanju albuma, registarska tablica sa oznakom LMW 281F, ukradena je sa automobila. Buba je 1986. godine prodata na aukciji, a 2001. izložena je u Folksvagenovom muzeju u Njemačkoj.

Album "Ebi roud" posljednji je koji su Bitlsi na okupu snimili, iako je "Let it be" objavljen poslije njega.

Za vreme snimanja albuma, radni naziv mu je bio "Everest" po proizvođaču cigareta koje su saradnici u studiju pušili. Ideja je bila da članovi benda odlete na Himalaje kako bi snimili prikladu fotografiju za omot.

Zbog prevelikih troškova i žurbe da se album završi, Bitlsi su odustali od komplikovane ideje. Uradili su najjednostavniju stvar koju su mogli – izašli ispred studija i napravili najpoznatiju fotografiju za omot albuma svih vremena.