latinica  ћирилица
08/08/2019 |  17:40 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

Nivo BiH blago reagovao po pitanju Trgovske gore; Višković traži reakciju i prema EU (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da nivo BiH nije uradio dovoljno po pitanju problema Trgovske gore.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

- Ne želim nikoga personalno prozivati, ali razumijem koliki je problem za građane koji žive "preko puta" Trgovske gore. Geografski posmatrano, tamo je ugroženo šest ili sedam opština koje gravitiraju tom području, a kad posmatrate  da se Trgovska gora nalazi u neposrednoj blizini dvije rijeke koje protiču kroz Republiku Srpsku, onda možete zamisliti koliki je to problem za budućnost i zdravlje naših građana - istakao je Višković u intervjuu ta RTRS.

On je naglasio da ako se dozovoli da se tu odloži nuklearni otpad, onda to predstavlja veliki ekološki problem za cijelu BiH, a ne samo za opštine u tom području.

- I zbog toga smatram da su institucije BiH trebale biti agresivnije u odbrani stava i zahtjeva prema Hrvatskoj da se ne dozvoli odlaganje otpada na tom području - kaže on.

Dodao je da su institucije BiH, koje su nadležne, tiho i blago ovo pitanje predstavile Hrvatskoj,

- Smatram da se trebalo oštrije reagovati, da se trebala tražiti pomoć i od EU, jer je to ekološko pitanje - kaže on.

Republika Srpska je u više navrata obavještavala institucije BiH da se mora reagovati prema Hrvatskoj i EU.

- Mi trebamo sve uraditi da Tgovska gora ne bude izabrana kao destinacija za odlaganje nuklearnog otpada, jer ako Hrvatska donese odluku da ipak Trgovska gora bude ta destinacija, onda će biti teško to osporiti. Trebamo ranije da podgnemo glas - izjavio je premjer Srpske.