latinica  ћирилица
08/08/2019 |  18:03 | Autor: SRNA

Linta: Hrvatska neće dugo biti istinski demokratska zemlja

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je da je jasno da Hrvatska nije i neće da prizna krivicu za počinjeni genocid nad srpskim narodom, kao što je to učinila Njemačka za genocid nad Јevrejima, što je jedan od važnih razloga zbog kojih nije i neće dugo godina postati istinski demokratska zemlja.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je ocijenio da je izjava predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića da pripadnici HOS-a slobodno mogu da koriste ustaški pozdrav "Za dom spremni" skandalozna, ali očekivana.

On je konstatovao da je Plenković tom izjavom još jednom potvrdio nespornu činjenicu da je proslava protjerivanja i ubijanja Srba u zločinačkoj akciji "Oluja" u suštini proustaška manifestacija.

Linta je ukazao da Plenković nikada javno nije rekao da je NDH počinila genocid nad srpskim narodom i nikada nije izrazio kajanje i zatražio oproštaj za svoj narod zbog počinjenog genocida.

- To nije učinila ni Katolička crkva, niti jedan hrvatski predsjednik ili predsjednik Vlade - naveo je on.

Linta je naglasio da Plenković povremeno zbog međunarodne javnosti daje licemjerne izjave da tobože osuđuje ustaški režim, a onda u praksi radi na rehabilitaciji ustaštva i genocidne NDH.

On je ukazao da postoji niz primjera da je korišćenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" u Hrvatskoj postalo sasvim prihvatljiva i normalna pojava i naveo da je nadležno ministarstvo dalo saglasnost članovima HOS-a da ustaški pozdrav ostane u grbu tog udruženja.

- Ploča sa natpisom "Za dom spremni" koja je bila skoro godinu dana u Јasenovcu, nije uništena, već je samo premještena u Novsku. Sudovi su donijeli više presuda da je "Za dom spremni" izraz legaliteta vlasti u Hrvatskoj, a hrvatski Sabor je pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu i drugo - zaključio je Linta.