latinica  ћирилица
08/08/2019 |  19:04 ⇒ 23:14 | Autor: RTRS

Autoprevoznici najavili protest na Rači i u ponedjeljak

Uz problem sa raspodjelom sredstava od PDV-a, Uprava za indirektno oporezivanje danas je u centru medijske pažnje i zbog nezadovoljstva autoprevoznika i špeditera.

Špediteri i prevoznici su na carinskom terminalu u Rači obustavili rad, nezadovoljni zbog, kako tvrde, namjere UIO da ukloni postojeći terminal na Rači i napravi novi na drugoj lokaciji.

Oni su tražili hitan sastanak sa nadležnima, ali im je odgovoreno da je razgovor odgođen zbog godišnjih odmora. Ako njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni, nastaviće blokadu terminala i narednih dana.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja autoprevoznika Republike Srpske, kaže da je njihov jedini zahtjev da se razgovara o uređenju ovog terminala kako bi se on doveo u normalne uslove za boravak i rad.

Podsjećaju da je u izgradnju postojećeg terminala, Evropska unija prije 14 godina uložila 11,5 miliona evra. Špediteri kažu da bi preseljenje terminala moglo ugroziti njihovo poslovanje.

- Mi smo se pobunili jer smatramo da će ovo povećati troškove i nama i uvoznicima i prevoznicima. Uticaće na sve. Ovaj terminal svakako neće biti napušten u slučaju da se carinska ispostava iseli odavde, ostaje Granični prelaz Rača koji će svi koristiti - kaže špediter Radmila Koprivica.

Prema podacima Udruženja autoprevoznika, od registrovanih 3.700 prevozničkih preduzeća, u posljednjih deset godina potpuno je ugašeno deset odsto, dok ih je oko 1.400 otišlo u inostranstvo.

- Mi se ne možemo uklopiti ni u ovo. Sa malim cijenama i poskupljenjima svega. E sad treba da se preseljavamo i dajemo više od 100 maraka dodatnih troškova - ističe Miroslav Spasić.

U Upravi za indirektno oprezivanje BiH kažu da će prije donošenja bilo kakve odluke o promjeni lokacije, biti saslušani stavovi špeditera i autoprevoznika.