latinica  ћирилица
08/08/2019 |  20:28 | Autor: SRNA

Salvini: Raspala se vladajuća koalicija, jedino rješenje su izbori

Zamjenik italijanskog premijera Mateo Salvini rekao je danas da ne postoji način da se prevaziđu nesuglasice u vladajućoj koaliciji i da su prijevremeni izbori jedina mogućnost za napredak.

Salvini koji je na čelu stranke krajnje desnice Liga istakao je da je premijeru Đuzepeu Konteu rekao da je koalicija sa Pokretom Pet zvijezda propala i da "vrlo brzo izbor trebalo prepustiti glasačima".

Prema njegovim riječima, parlament će se sastati naredne sedmice radi sprovođenja neophodnih proceduralnih koraka.

Unutar vladajuće koalicije koju čini pokret Pet zvijezda i stranka krajnje desnice Liga vladaju sporovi oko niza pitanja. Tenzije su izašle na vidjelo juče kada su poslanici glasali jedni protiv drugih u parlamentu o budućnosti sporne željezničke veze sa Francuskom.

Poslanici Senata juče su odbacili prijedlog pokreta Pet zvijezda da se blokira željeznička veza s Francuskom kroz Alpe, čime je omogućen nastavak dugo vremena osporavanog projekta.

Projekt pruge, koja bi trebala da poveže Torino sa Lionom, uključuje tunel dugačak 58 kilometara kroz Alpe. Tome se žestoko protivi Pet zvijezda, ali to podržava Liga i većina drugih stranaka u parlamentu.