latinica  ћирилица
08/08/2019 |  21:00 ⇒ 21:18 | Autor: SRNA

Zvornik: Proslavljena Sveta Petka Trnova

U Zvorniku je danas proslavljena krsna slava grada Sveta Petka Trnova, a tim povodom služena je večernja liturgija u crkvi Svetog Јovana Krstitelja, kroz grad jer prošla litija, a slavski kolač prelomljen je na platou ispred Narodne biblioteke i muzejske zbirke.
Krsna slava Zvornika - Foto: SRNA
Krsna slava ZvornikaFoto: SRNA

Večernju liturgiju služio je protojerej stavrofor Vidoje Lukić, uz sasluženje sveštenstva, nakon čega je litija sa ikonom Svete Petke Trnove prošla kroz grad i zastala kod Spomenika za 1080 poginulih boraca Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu, gdje je služen pomen i položeni vijenci.

Slavski kolač slomili su gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, sveštenstvo, gosti i građani.

Stevanović je čestitao sugrađanima krsnu slavu, uz želju da građani Zvornika žive bolje, da se više i bolje zajedno radi i gradi svoj grad i razvija Republika Srpska.

- Ne smijemo zaboraviti ni svoje daleke pretke, kao ni borce odbrambeno-otadžbinakog rata koji su stradali boreći se za vjekovnu slobodu svog naroda - rekao je Stevanović.

On je dodao da se na dan slave, kao što rade svi dobri domaćini, sabiraju i rezultati, te prave planovi za nareni period.

- Uradili smo toga dosta, ali čeka nas ozbiljan period izgradnje i dogradnje našeg grada, period kada ćemo dobiti novu bolnicu, završiti rekonstrukciju mosta "Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića", rehabilitovati još ulica i trgova i mnogo toga što nam sada nedostaje - rekao je Stevanović.

Ističući da treba ići naprijed složno sa poštovanjem, uvažavanjem i stvaralačkom energijom, Stevanović je naglasio da se zajedničkim radom može učiniti mnogo više da ova sredina bude mjesto gdje će se rađati mnogo više djece i stvarati uslovi da se opstaje i ostaje na ovim prostorima.

Protojerej stavrofor Lukić je, s blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, rukovodstvu i građanima Zvornika čestitao krsnu slavu Svetu Petku Trnovu-zaštitnicu grada.

- Sveta Petka Trnova vijekovima se slavila i proslavljala u ovom gradu kao njegova zaštitnica. I danas nas je pozvala i prizvala sa blagosti Duha Svetoga da se okupimo i proslavimo Svetu Petku i Gospoda koji je nju proslavio - rekao je Lukić.

Krsnu slavu gradonačelniku i građanima čestitali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, te gradonačelnici i načelnici gradova i opština Republike Srposke, kao i Srbije.

Obilježavanju krsne slave Svete Petke Trnove prisutvovali su izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragoljub Reljić, poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH i Narodne skupštine Republike Srpske, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i opština, kao i mnogobrojni gosti i građani Zvornika.

Krsna slava Sveta Petka Trnova proslavljena je u okviru manifesatcije "Zvorničko ljeto", koja se završava večeras na Gradskoj plaži koncertom Halida Bešlića.

Pokrovitelji ove manifestacije, koja je počela 2. avgusta, jesu kabinet predsjednika Republike Srpske i grad Zvornik, koji je i organizator "Zvorničkog ljeta".