latinica  ћирилица
09/08/2019 |  10:42 ⇒ 10:59 | Autor: SRNA

HNS: Hitno imenovati kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara

Hrvatski narodni sabor pozvao je Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitno održavanje sjednica kako bi imenovali kandidata za predsjedavajućeg budućeg saziva Savjeta ministara.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

HNS je apelovao na odgovorno provođenje dogovorenih Principa za formiranje vlasti budućih partnera na nivou BiH, te podsjetio da dogovoreni rok od 30 dana već polako teče.

HNS je u saopštenju istakao da je nužno pokretanje usaglašenog procesa uspostavljanja vlasti, kao i redovno funkcionisanje svih institucija BiH, prije svega Savjeta ministara, kao i uspostavljanje funkcionalnog rada Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Uz ostvareni konkretni napredak, Hrvatski narodni sabor apeluje na nastavak saradnje i dijaloga, političko promišljanje, kao i spremnost na ulaganje zajedničkih napora u prevladavanju svih ekonomskih, privrednih, bezbjednosnih i niza drugih izazova u BiH - navedeno je u saopštenju.

HNS je pozdravio napore približavanja političkih stavova, provođenje dosljedne politike i poštivanje Ustava i zakona.

- Kako bi se hitno krenulo u rješavanje svih otvorenih pitanja i kriza u BiH, HNS se zalaže za uvažavanje stavova i interesa konstitutivnih naroda i svih ostalih naših građana. Uz naglašenu stabilnost, moramo nastaviti reformske procese i ubrzati proces približavanja BiH kandidatskom statusu, kao i punopravnom članstvu BiH u EU - istakli su iz HNS-a.