latinica  ћирилица
09/08/2019 |  13:45 ⇒ 16:04 | Autor: RTRS

Za Nevesinjsku olimpijadu iz Vlade Srpske obezbijeđeno 20.000 KM

Tradicionalna Nevesinjska olimpijada, koja već decenijama na Bratačkom lugu okuplja sportiste iz zemlje i regiona, ove godine održava se u periodu od 4. do 11. avgusta, a priliku da odmjere snage u raznim viteškim disciplinama i konjičkim trkama učesnici će imati u čak 40 disciplina.
Nevesinjska olipijada (Foto:banjaluka.net/) -
Nevesinjska olipijada (Foto:banjaluka.net/)

Organizatori su potvrdili da sportski program i nagradni fond ostaju na prošlogodišnjem nivou i da su za najbolje obezbijeđene medalje i vrijedne novčane nagrade. Ukupan novčani nagradni fond iznosiće oko 35.000 KM, pri čemu je približno polovina ove sume rezervisana za pobjednike tri galoperske trke koje se više od jednog vijeka održavaju na Olimpijadi.

Na samom otvaranju ovogodišnje, 144. Nevesinjske olimpijade održan je Atletski miting, dok je za 10. avgust, kada će biti upriličeno i svečano zatvaranje, predviđen Sajam prehrambenih proizvoda i ručnih radinosti.

Pored toga, ovu manifestaciju prati niz drugih kulturnih i turističkih sadržaja kao što su festival mladih guslara, izložbe slika i olimpijski kviz, što ovu avgustovsku svetkovinu čini prepoznatljivom u regionu.

Centralni događaj 144. Nevesinjske olimpijade sa konjskim trkama i tradicionalnim i viteškim disciplinama biće održan u nedjelju 11. avgusta na Bratačkom lugu.

Značaj ove manifestacije za očuvanje kulturnog naslijeđa i održavanje tradicije nevesinjskog kraja, kao i cijelu Hercegovine, prepoznala je i Vlada Republike Srpske koja je za tu namjenu izdvojila donaciju vrijednu 20.000 KM.

Dokaz da Vlada Republike Srpske podjednako brine o svim dijelovima Republike Srpske je i iznos od 14,6 miliona KM, koliko je Vlada u protekle četiri godine uložila u razne razvojne projekte u ovoj regiji. Pored toga, iznos od 6,6 miliona KM plasirano je i kroz kredite Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Neki od najvažnijih infrastrukturnih projekata u opštini Nevesinje, za koje je Vlada izdvojila 2,8 miliona jeste izgradnja i rekonstrukcija lokalnih puteva, unapređenje sistema vodosnabdijevanja, a pored toga izvršena je i sanacija Osnovne škole "Risto Proroković", kao i izgradnja fiskulturne sale i obnova i dogradnja doma kulture.

Kada je u pitanju unapređenje poljoprivrednih aktivnosti na ovom području, Vlada Republike Srpske je izdvojila za agrarni budžet iznos od pet miliona KM, Fonda za sprečavanje zaraznih bolesti 40.869 KM, dok je za šumarstvo izdvojeno 541.227 KM. Za projekte jedinice za koordinaciju poljoprivrednih subjekata obezbijeđeno je 3.927 KM.

Izvor: banjaluka.net