latinica  ћирилица
09/08/2019 |  15:21 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

Lazanski: Dodik dobro odgovorio, nigdje ne piše da se prihvata MAP

Vojni analitičar Miroslav Lazanski izjavio je Srni da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobro rekao da se u vezi sa Principima za formiranje vlasti na nivou BiH treba rukovoditi onim što piše, odnosno da nigdje ne piše da se prihvata MAP.
Principi za formiranje vlasti na nivou BiH - Foto: RTRS
Principi za formiranje vlasti na nivou BiHFoto: RTRS

- Dodik je dobro odgovorio da se treba rukovoditi onim što piše. U ovom sporazumu nigde ne piše da se prihvata MAP, nego se samo kaže da će BiH produbiti saradnju sa NATO u smislu kvalitetnije saradnje - rekao je Lazanski.

On je podsjetio da BiH već ima tu saradnju kroz postojeće sporazume Partnerstvo za mir za saradnju sa NATO-om.

- Nigde u pisanom sporazumu, koji je dostupan, ne vidim da će biti prihvaćen taj Akcioni plan MAP za ovu godinu, to nigde ne stoji u ovom sporazumu koji su postigle tri strane - rekao je Lazanski.

Komentarišući hajku na Dodika da je promijenio stav po pitanju neutralnosti, Lazanski je rekao da je sve to bespotrebna politizacija koju određene političke strukture, odnosno stranke u Republici Srpskoj koriste da bi napale Dodika.

- Republika Srpska jasno stoji na stanovištu vojne neutralnosti, a to je rezolucija koja je donijeta u parlamentu Srpske, u kojoj je jasno rečeno da Republika Srpska nije za ulazak BiH u NATO - rekao je Lazanski.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović su u ponedjeljak, 5. avgusta, u Sarajevu potpisali dokument Principi za formiranje vlasti na nivou BiH kojim je dogovoreno da za 30 dana bude formiran Savjet ministara, te izmjene Izbornog zakona i ukidanje nadležnosti OHR-a.