latinica  ћирилица
09/08/2019 |  18:17 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

U Tesliću proglašena epidemija salmonele

U Tesliću je proglašena epidemija salmonele, nakon što je registrovano oko 50 pacijenata koji su imali simptome crijevnih zaraznih bolesti.

Iz dobojske Bolnice potvrđeno je da je jedan pacijent, od ukupno 12, iz Teslića, koji su u protekla četiri dana zadržani u ovoj bolnici sa simptomima trovanja hranom, zaražen salmonelom.

Svi pacijenti konzumirali su hranu iz istog ugostiteljskog objekta u Tesliću.

Kako RTRS nezvanično saznaje, u pitanju je teslićka pekara Daša.

Teslićki Dom zdravlja "Sveti Sava" saopštio je da je od 3. avgusta do danas u ovoj ustanovi registrovano oko 50 pacijenata sa simptomima crijevnih zaraznih bolesti, te da to uveliko prevazilazi uobičajan broj oboljelih od crijevnih zaraznih bolesti za ovako kratak vremenski period.

Kontaktirali su određen broj pacijenata i ustanovili da je oko 20 njih, u periodu od 2. do 6. avgusta, konzumiralo sendviče s piletinom i majonezom u jednoj pekari na području grada, te da su dva jela u drugoj pekari.

Od šest pacijenata nisu dobili podatke jer su naveli da su jeli kući.

- Tegobe su se javljale uglavnom u periodu od 12 do 24 časa nakon konzumacije. Većina pacijenata je navodila da su tegobe počele s mučninom, nekada povraćanjem, zatim povišenjem temperature, čestim prolivastim do tečnim stolicama i jakim grčevitim bolovima u predjelu abdomena uz slabost i malaksalost - navodi se u izvještaju.

O tome je obaviještena inspekcijska službu koja je 7. avgusta zabranila pridaju spornih sendviča s piletinom i majonezom, pica a majonezom i korištenje majoneze u jednoj pekari i uzela uzorke za mikrobiološku analizu spornih namirnica, kao i uzorke za analizu drugih uzoraka hrane.