latinica  ћирилица
09/08/2019 |  18:55 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Kako je došlo do tvrdnji da je prihvaćen NATO put BiH?

Zbog višednevnog različitog tumačenja Tačke tri Sporazuma, koji su potpisali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a, i danas reaguju analitičari.

"Potvrditi opredjeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH" - kako je od ove rečenice došlo do tvrdnji da je prihvaćen NATO put, pitaju se i politički, ali i jezički stručnjaci.

Profesor za savremeni srpski jezik Miloš Kovačević objašnjava da se politički dokument napisan književnim srpskim jezikom, ne može proizvoljno tumačiti.

- Samo oni koji učitavaju značenja kojih nema, mogu taj dokument tumačiti na način kako tumače, a to je da je Srpska pristala na NATO put BiH. Principi su pisani književnim jezikom, srpskim i tu nema mogućnosti literarnog tumačenja. Politički akt se ne može tumačiti slobodno kao književno umjetničko djelo - jasan je Kovačević.

Tekst je pažljivo iščitao i vojni analitičar Miroslav Lazanski, koji tvrdi da nigdje nije navedeno da će biti prihvaćen Akcioni plan MAP za ovu godinu. O hajki na Dodika i tvrdnjama da je promijenio stav po pitanju neutralnosti, Lazanski je rekao da je sve to bespotrebna politizacija koju određene političke strukture, odnosno stranke u Republici Srpskoj koriste da bi napale Dodika.

- Republika Srpska jasno stoji na stanovištu vojne neutralnosti, a to je rezolucija koja je donesena u Parlamentu Srpske, u kojoj je jasno rečeno da Republika Srpska nije za ulazak BiH u NATO - rekao je Lazanski.

Predsjednik beogradskog Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski rekao je da je protiv srpskog člana Predsjedništva BiH pokrenuta hajka zbog njegovog principijelnog stava, jer nije htio da uradi ništa protiv interesa srpskog naroda.