latinica  ћирилица
09/08/2019 |  19:23 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Podrška institucija boračkim kategorijama (FOTO)

Više od 32.000 ratnih vojnih invalida Srpske i dalje imaju potrebu, prije svega, da im se materijalno pomogne, jer zbog narušenog zdravlja imaju probleme sa zapošljavanjem, stambenim zbrinjavanjem, ali i zdravstvenom zaštitom. Krsna slava Saveza RVI - Sveti Pantelejmon, obilježena je u Mrkonjić Gradu, a proslavi je prisustvovala i predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Lične i porodične invalidnine ratnim vojnim invalidima neophodno je povisiti za 10 odsto, rekao je predsjednik Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Dragan Vrhovac.

Savez je zatražio sastanak sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, gdje bi se govorilo ne samo o povećanju invalidnina, nego i zapošljavanju djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, stambenom zbrinjavanju i zdravstvenoj zaštiti boračkih kategorija. Podrška za zapošljavanje ratnih vojnih invalida kroz podsticaje, dobar je način da se pomogne onim nezaposlenima, rekao je Vrhovac.

- Јavni poziv raspisao je Fond za profesionalnu rehabilitaciju Prijedor, gdje je za 40 invalidnih lica predvidio podršku u iznosu od po 2.500 KM, što mi već duže godina koristimo i, naglašavam, to je veoma značajna pomoć RVI, onima koji ne mogu doći do zaposlenja, odnosno nisu do sada pronašli posao - rekao je Vrhovac.

U zavisnosti od kategorije, iznos invalidnina je različit, kaže Vrhovac, navodeći da je za desetu kategoriju samo 29 KM.

Cvijanovićeva u Mrkonjić Gradu (Foto: RTRS)

Vlada je u prethodnom mandatu nastojala da riješi probleme ratnih vojnih invalida, kaže predsjednica Srpske, i dodaje da vjeruje da će isto nastaviti i sadašnji premijer Srpske.

- Tokom godina smo povećavali borački dodatak, i onaj na mjesečnom nivou, i godišnji. Uspjeli smo u više navrata da povećamo osnovice za porodične i lične invalidnine, a posebno sam ponosna što sam zajedno sa Savezom uspjela da riješim problem u prethodnom periodu koji se odnosio na nabavku ortopedskih pomagala, onako kako su to tražili RVI - istakla je Cvijanovićeva.

Prije obilježavanja krsne slave Saveza RVI, održana je i sjednica Predsjedništva Saveza. Uglavnom se govorilo o problemima sa kojima se nose ratni vojni invalidi, a jedan od njih je i stambeno zbrinjavanje.

- Raspisan je konkurs, koji je zatvoren. Komisije razmatraju prispjele zahtjeve. Naša incijativa je, između ostalog, prema Vladi Srpske da se obezbijede sredstva u razumnom roku, a on bi bio u narednoj godini, da se obezbijedi novac za stambeno zbrinjavanje - naveo je Milomir Ećimović, predsjednik Skupštine Saveza RVI.

Krsna slava ove godine je obilježena u Mrkonjić Gradu, a Savez RVI svake godine u drugoj opštini proslavlja svoj dan, budući da, kako kažu, u 22 opštine imaju svoje predstavnike.

Prije proslave, položili su vijence na spomenik poginulim borcima Mrkonjić Grada.