latinica  ћирилица
09/08/2019 |  20:13 | Autor: SRNA

Ćeranić: Komšić prijeti blokadom zbog sujete i uputstva koje je dobio

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić ocijenio je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prijeti da će blokirati uspostavljanje Savjeta ministara prije svega zbog sujete jer nije bio dio političkog sporazuma, ali i zato što je vjerovatno od nekog dobio uputstvo da ovu situaciju i svoju poziciju iskoristi kako bi BiH čvršće vezao za NATO.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Ćeranić je rekao da je činjenica da je do sporazuma koji su potpisali tri vodeće lidera u BiH Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović došlo na brzinu, pa javnost, a i svi politički akteri očito nisu bili pripremljeni na ovo, zbog čega se Komšić osjeća zaobiđen u tome.

- Čim se dvojica od tri glavna aktera sporazuma Dodik i Izetbegović etiketiraju kao `izdajnici`, znači da je riječ o kompromisu u kojem je bilo ustupaka sa obje strane - rekao je Ćeranić za Sputnik.

On je dodao da treba imati u vidu da je Republika Srpska sigurno imala konsultacije sa Srbijom o regionalnim i globalnim kretanjima.

- Ne smijemo zaboraviti da je i presjednik Turske Redžep Tajip Erdogan nedavno boravio u Sarajevu, gdje je razgovarao sa Izetbegovićem - ukazao je Ćeranić.

On je naveo da se vidi da je Ambasada SAD u BiH zaobiđena u usaglašavanju ovog političkog sporazuma i to su predstavnici Bošnjaka naknadno pokušali da im objasne, vezano za godišnji nacionalni plan reformi /ANP/ što, kako je rekao, njih najviše i zanima.

- Izetbegović kaže da je nađena neka sredina i da je ANP korigovan, gdje vojni dijelovi postaju civilni, a ne vojni. Dakle, ide se ka sporazumu koji je mnogo više od običnog sporazuma, on je i odraz rješavanja ključnih odnosa, prije svega između Bošnjaka i Srba u BiH. Ali očito je da je Komšić instruiran, moguće je od američke Ambasade koju ozbiljno zanima put BiH u NATO - smatra Ćeranić.

Prema njegovim riječima, lako se može desiti da Komšić ostane pri svom stavu, što bi značilo da sporazum koji je ograničen na 30 dana može da propadne.

- Komšić kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ima moć da sam odluči šta će se naći na dnevnom redu na glasanju. To znači da možda neće doći do konstituisanja vlasti u BiH, što opet može da dovde do rasula u BiH - pojasnio je Ćeranić.

On je naglasio da treba imati u vidu namjere američke Ambasade koja sada djeluje preko Komšića, a ne preko Izetbegovića, da sve stvari u vezi sa ANP-a budu kristalno jasno postavljene, što je, kako je rekao, sada nemoguće.

- Bojim se da stvari idu ka tome i to baš u trenutku kada je napravljen krupan korak ka međusobnom približavanju Bošnjaka i Srba - rekao je Ćeranić.

On je ukazao da Komšić nema legitimitet predstavnika trećeg naroda u BiH - Hrvata i da sada pokušava da djeluje samostalno.

- Komšić je taj koji će ovaj sporazum sigurno dovesti u pitanje. Kompromis je ono što je neophodno narodu BiH da bi ostali u jednoj državi. U protivnom, slijede potezi koji će voditi ka praktičnom raspadu BiH i to ćemo vidjeti u narednim mjesecima - zaključio je Ćeranić.

Sputnik podsjeća da aktuelnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Komšiću smeta i neophodna izmjena Izbornog zakona BiH na način kako to predviđa sporazum koji su 5. avgusta potpisali lider SNSD-a Milorad Dodik, lider SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

U sporazumu se navodi da će Izborni zakon biti mijenjan tako da obezbijedi legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim nivoima vlasti, što praktično znači izmjenu pravila koja su Komšiću omogućila da postane hrvatski član Predsjedništva BiH, dodaje Sputnik.