latinica  ћирилица
09/08/2019 |  21:45 | Autor: TANЈUG

Merkator prodaje šest objekata u BiH

Kompanija Merkator počela je prodaju 13 tržnih centara, jednog u Sloveniji i 12 u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, čime je nastavila primjenu strategije za smanjenje dugovanja Merkator Grupe.
Merkator (ilustracija) -
Merkator (ilustracija)

Merkator je prošle godine prodao 10 šoping centara u Sloveniji austrijskom investitoru Supernova, a sada prodaje šoping centar u Kopru, kao i četiri nekretnine u Hrvatskoj, šest u BiH i dvije u Srbiji, javlja ljubljanski Dnevnik.

Sve nekretnine se prodaju po principu zakupa, što znači da će Merkator ostati zakupac nekretnina koje trenutno posjeduje, prenosi agencija STA.

Prodaja objekata je dio strategije iz 2014. godine, kada je odlučeno da se kroz projekat monetizacije imovine smanji dugovanje Merkator Grupe i omogući njen dugoročni razvoj i ulaganje u osnovnu djelatnost poslovanja - maloprodaju robe široke potrošnje.

Strateški cilj kompanije je da se na taj način ide ka daljem snižavanju dugova, kako bi se do 2021. obezbijedila finansijska sredstva za nova investiciona ulaganja u razvoj korporativnog biznisa.

Merkator Grupa je u posljednje dvije godine povećala EBITDA (profit prije nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija) u okviru koje posluju IDEA prodavnice, Roda marketi i Merkator hipermarketi, za više od 72 odsto, odnosno sa 62,3 miliona evra na 107,5 miliona evra.

Merkator Grupa je uspjela da snizi dug za skoro 200 miliona evra, što je doprinijelo tome da odnos neto duga i EBITDA, sa 14,1, bude snižen na ispod 6.

Merkator je poslovao u sastavu hrvatskog koncerna Agrokor, koji je u aprilu prestao da postoji pod tim imenom zbog ogromnih dugovanja, a njegovo poslovanje preuzela je novoosnovana Fortenova Grupa.