latinica  ћирилица
10/08/2019 |  11:40 | Autor: SRNA

HNS: Načinjen veliki korak, što skorije provesti principe

Hrvatski narodni sabor smatra da potpisivanje sporazuma u kojem su sadržani principi za formiranje vlasti na nivou BiH predstavlja ogroman korak i poziva da ti principi što skorije budu provedeni, kao i da se počne stvarati politički ambijent u korist sva tri naroda i ostalih građana u BiH.
HNS (Foto: hnsbih.ba) -
HNS (Foto: hnsbih.ba)

HNS smatra da je kompromis, postignut ovim sporazumom, vrhunski primjer da je uvažavanje svih predstavnika tri konstitutivna naroda osnovna pretpostavka za jačanje BiH, te vladavinu prava i zakona.

- Posebno želimo istaći da ovaj sporazum u jednoj od svojih tačaka poziva na implementaciju svih presuda i odluka domaćih i evropskih sudova koji se odnose na Izborni zakon da bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika - napominju iz HNS-a.

Smjernice i principi koji su sadržani u potpisanom sporazumu, kako navode u HNS-u, predstavljaju snažnu pretpostavku za ključni iskorak da bi BiH uskoro mogla dobiti status kandidata kao jednog od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva BiH.

HNS je pozdravio napore i političku spremnost koje su uložili izborni pobjednici, kao i pomoć evropskih partnera, napominjući da je sporazum potpisan uz posredovanje šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemarka, koji je kao i EU zagovornik što skorijeg napretka i ispunjavanja uslova za put BiH u EU.

Lideri SNSD, HDZ i SDA potpisali su 5. avgusta dokument Principi za formiranje vlasti na nivou BiH, koji podrazumijevaju da se za 30 dana formira Savjet ministara.

Principi na osnovu kojih će funkcionisati vlast na nivou BiH u predstojećem mandatu su da se poštuje i sprovodi Dejtonski sporazum i njegovih 11 aneksa, uključujući i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, te suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao element njenog međunarodnog subjektiviteta, "što je najbolji garant održivosti mira i stabilnosti uz poštovanje dejtonske ustavne strukture".