latinica  ћирилица
10/08/2019 |  12:31 | Autor: SRNA

Vozači Vojske Srbije treći na vojnom reliju (FOTO)

Ekipa Vojske Srbije podijelila je treće mjesto s ekipom Bjelorusije na Vojnom reliju, jednoj od 32 discipline na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji.
Vozači Vojske Srbije treći na Vojnom reliju u Kizilu - Foto: SRNA
Vozači Vojske Srbije treći na Vojnom reliju u KiziluFoto: SRNA

Pobjednik je Ruska Federacija, a druga je Kina, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Rukovodilac srpske ekipe, pukovnik Željko Ranković istakao je da su i Srbija i Bjelorusija prvi put ove godine učestvovale u takmičenju na Vojnom reliju, čime je njihov uspjeh utoliko veći.

U sastavu ekipe Vojske Srbije su nacionalni predstavnik i sudija, kapiten ekipe, vozač i strijelac za borbeno vozilo Tigar i osam vozača takmičara izabranih na osnovu rezultata na takmičenjima Vojske Srbije 2018. i 2019. godine.

Sve ekipe koristile su vojna vozila Kamaz i Ural 4 puta 4 i 6 puta 6, a jedino se ekipa Kine takmičila na svojim vozilima VAT SX 2190.

Kizil- Vojni reli

Glavna trka relija vožena je na veoma teškoj stazi dugoj 234 kilometra.

Na pojedinačne dvije trke, srpski vozači sticali su vještinu u upravljanju vozilima koja nisu u opremi Vojske Srbije, a prvi put služili su se vojnom navigacijom i ruskom radio vezom.

Svečanom zatvaranju takmičenja u Kizilu, glavnom gradu Republike Tuve u Ruskoj Federaciji, prisustvovao je i zamjenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Dimitrij Bulgakov, koji je čestitao svim učesnicima na uspješnom savladavanju teške staze i prepreka na njoj, posebno pobjedničkim ekipama, među kojima je i Srbija.

Pete Međunarodne vojne igre održavaju se od 3. do 17. avgusta istovremeno na 21 poligonu u Rusiji, Azerbejdžanu, Јermeniji, Bjelorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu.

Učestvovalo je više od 5.000 vojnika svrstanih u 223 ekipe koje dolaze iz 39 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike.