latinica  ћирилица
10/08/2019 |  13:08 ⇒ 14:26 | Autor: RTRS

Vrhunac toplotnog talasa u regionu u ponedjeljak

Najtopliji dio ljeta, navode meteorolozi u regionu, stiže nam ovog vikenda. Tropski talas zadržaće se samo nekoliko dana, a već od srijede očekuje se rashlađenje.
Vreline - Foto: AP
VrelineFoto: AP

Republički hidrometeorološki zavod Srbije navodi da je već nastupio prvi tropski dan i da će se na području Srbije zadržati do utorka, s temperaturom vazduha u pojedinim krajevima do 37 stepeni Celzijusovih.

U nedjelju će biti od 33 do 37 stepeni, veoma toplo i bez oblaka.

Vrhunac vreline očekuje se početkom naredne sedmice, kada će živa u termometru ići i do 38 stepena. Spasa od vrućine nećemo imati ni u toku noći, jer neće biti ispod 20 stepeni ni u kasnim večernjim satima. U Beogradu se očekuju tropske noći od oko 24 stepena.

Srbija će biti pod uticajem tople vazdušne mase koja dolazi iz sjeverne Afrike sve do srijede, a u utorak, naročito u južnom Banatu, očekuje se jak jugoistočni vjetar, sa mogućim olujnim udarima.

Osim što će subjektivni osjećaj biti kao da je Sahara, za vikend je na snazi narandžasti meteoalarm na cijeloj teritoriji Srbije. To znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog intenziteteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Ovakvo vrijeme prati i visoko UV zračenje, koje će se kretati između 8 i 9 indeksa, što se smatra vrlo visokim stepenom zračenja. Građanima se savjetuje da budu veoma oprezni i da izbjegavaju izlaganje suncu između 10 i 16 časova

Rashlađenje u noći između utorka i srijede

Promjena vremena i osjetniji pad temperature slijedi u utorak kasno u noć, kada sa sjeverozapada stiže hladnija vazdušna masa. Doći će do povećanja oblačnosti, pa osim lokalnih padavina, trebalo bi očekivati i pljuskove sa grmljavinom sa maksimalnom dnevnom temperaturom do 24 stepena.

U Hrvatskoj u ponedjeljak oko 35 stepeni

Hrvatski meteorolozi su za ponedjeljak, 12. avgust, najavili vrhunac toplotnog talasa kada će najviša dnevna temperatura vazduha biti i veća od 35 stepeni, a već sutradan dolazi nestabilno vrijeme.

Od utorka se očekuje nestabilnije vrijeme uz mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine.

Iz hrvatskog DHZ navode da će sredinom naredne sedmice temperatura u većini krajeva u unutrašnjosti biti niža od 30 stepeni.

Opasnost od toplotnih talasa sutra će biti na snazi u cijeloj Hrvatskoj, a umjerena za područje Osijeka, Zagreba, Karlovca i Gospića, velika za Knin, Rijeku, Split i Dubrovnik.

Meteorolozi najavljuju da je za ponedjeljak za područje Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika, izdato upozorenje na veoma veliku opasnost od toplotnog talasa.