latinica  ћирилица
10/08/2019 |  15:15 | Autor: SRNA

Hua Čunjing: Ne miješajte se u unutrašnja pitanja Kine

Kina je poručila Britanija da se ne miješa u njene unutrašnje stvari nakon što je britanski ministar spoljnih poslova Domnik Rab pozvao na nezavisnu istragu nedavnih protesta u Hong Kongu.
Kina (Foto: Sputnik/Iliy Pitalev) -
Kina (Foto: Sputnik/Iliy Pitalev)

Rab je juče u telefonskom razgovoru sa šefom uprave Hong Konga Keri Lem pozvao na nezavisnu istragu, saopštio je Forin ofis u Londonu.

- Јednostavno je pogrešno da britanska Vlada direktno razgovara sa izvršnim administratorom Hong Konga i vrši pritisak - rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing.

Ona je dodala da kineska strana ozbiljno apeluje da Britanija prekine da se miješa u unutrašnja pitanja Kine, te je pozvala London da prekine sa "zapaljivim" optužbama u vezi sa Hong Kongom, koji, podsjetila je, više nije britanska kolonija, pa Britanija nema supervizorska prava.

Policija Hong Konga danas je ispalila suzavac kako bi rastjerala demonstrante u centru grada. Aktivisti djeluju širom Hong Konga, a više hiljada je na aerodromu.

Policija je upotrijebila suzavac bez prethodnog upozorenja nakon što je više stotina aktivista blokiralo raskrsnicu u kvartu Tai Vai.

Hong Kong proteklih devet sedmica potresaju demonstrancije.

Rab je juče osudio nasilje u Hong Kongu, ali je istakao pravo na mirne proteste.