latinica  ћирилица
10/08/2019 |  15:51 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Da li 650.000 srpskih glasova u Americi može obezbijediti američku naklonost?

Da li 650.000 srpskih glasova u Americi može obezbijediti američku naklonost po pitanju Kosova? Ovo je ideja Ivice Dačića, a na najavu da će ogranizovati glasove za Trampa, reagovali su iz demokratske stranke. Bivši savjetnik DŽozefa Bajdena, optužio je Dačića za miješanje u unutrašnju politiku SAD. Dačić je odgovorio da, ako su mogli Albanci, mogu i Srbi.

Cinizam optužbe koja dolazi od nekog iz SAD, vjerovatno je shvatio i sam Karpenter, pa se brzo popravio i za Glas Amerike izjavio da nije rekao da ne treba da se miješa, već da Dačiću nije pametno da se kladi na Trampa.

- Oko Srbije i zapadnog Balkana generalno postoji konsenzus obje partije i mislim da bi za Srbiju bilo bolje da tako i ostane, a ne da se nešto politizuje. Јa samo postavljem pitanje koliko je Dačićev potez pametan, a on može da podržava koga hoće - kaže Majkl Karpenter, bivši savjetnik DŽozefa Bajdena.

Karpenter priznaje da je ova administracija uložila više napora u spor Prištine i Beograda, ali da na kraju sve zavisi od dogovora velikih igrača i da to nema nikave veze s tim ko sjedi u Bijeloj kući.

- Recimo ideja o podjeli teritorija nema veze sa partijskim podjelama u Americi, ima i demokrata uključujući i mog kolegu Čarlija Kapčana koji je bio u Obaminoj administraciji, a koji je podržao tu ideju - dodaje Karpenter.

Kosovo je dobilo nezavisnost pod vođstvom republikanaca i Karpenter je potpuno u pravu, kaže analitičar Milan Mišić.

S tim što je Tramp spreman na podjelu i na brzo postizanje dogovora.

- Trampova administracija želi da upiše poen da je bila ključni faktor u rješavanju - navodi Mišić.

Činjenica je, međutim, da mi još ni ne znamo koji je Trampov domet, kaže šef predstavništva Srpske u Americi, Obrad Kesić.

- Ovi izbori, ako ih dobije, dali bi Trampu priliku da konsoliduje svoj autoritet, koji je bio na udaru od prošlih izbora i možemo da govorimo o tome da nije imao šansu da vlada. Ovo bi bila nova prilika da nametne svoju volju - ističe Kesić.

Spoljnu politiku SAD neće zaokrenuti 650.000 srpskih glasova, ali tačno je da će biti borba za svaki glas, kaže Mišić i dodaje da se američki izbori uvijek rješavaju tijesnom većinom.

Dačićev plan je da uradi isto što i Albanci kada su objedinili glasove dijaspore i kao primjer naveo senatora Eliota Engela, koji kao albanski lobista godinama ima stalnu bazu sigurnih albanskih glasova, a zauzvrat, zdušno brani interese Albanaca.