latinica  ћирилица
10/08/2019 |  16:28 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Kome je pripadao srednjovjekovni mač pronađen u kamenu na dnu Vrbasa?

Ronioci kluba BUK iz Banjaluke našli su u koritu rijeke Vrbas, nadomak Banjaluke dugi srednjovjekovni mač zaboden u kamen. Po svemu sudeći, riječ je o značajnom arheološkom otkriću, a pretpostavlja se da je korišten u periodu od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka.

Јedinstveno otkriće mača u kamenu u rijeci Vrbas neizbježno asocira na "Ekskalibur", čuveni mač iz legende o kralju Arturu. Porijeklo i starost "Vrbaskog mača" tek treba da se utvrdi.

Ronioci kluba BUK su prilikom redovnih aktivnosti pronašli predmet koji potiče iz 13. ili 14. vijeka.

S obzirom da nemaju ronioce koji se bave arheologijom obratili su se muzeju Republike Srpske i Zavodu.

Ovakvi mačevi na našim prostorima su rijetki, zbog čega je njegovo spasavanje i konzervacija od prioritetnog značaja i za Muzej i za grad Banjaluku.

- Do sada je pronađen samo jedan mač koji imamo u našoj postavci, s tim da je značaj ovog mača veći jer se nalazi na arheološkoj lokaciji - kaže Ivana Pandžić, kustos u Muzeju Republike Srpske.

U cijelom procesu, koji se planira izvesti krajem mjeseca u zavisnosti od vremenskih uslova i vodostaja Vrbasa, učestvovaće konzervatori i arheolozi iz Srbije.

- Završila sam jedan dio priobabalne arheologije, kolege iz Beograda će učestvovati kao restauratori i biće nam potrebna logistika - navodi Ana Ćurić iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske.

Јanko Vračar, istoričar u Muzeju Republike Srpske istakao je da se najvjerovatnije radi o bastardnom maču koji je na ovim prostorima bio prisutan od 14 vijeka. Kako kaže, glavni mačarski centri su bili u Dubrovniku i u gradovima u srednjoj Bosni.

Mač će se, nakon temeljnog čišćenja i konzervacije, čuvati u fundusu Muzeja Republike Srpske, gdje bi bio dostupan posjetiocima i istraživačima, koji su zainteresovani za srednjovjekovnu prošlost grada i njegove okoline.

Nakon toga će se odrediti tipološke osobine mača. Projekat "Vrbaski mač u kamenu" može biti iskorišten u promociju kulturnog nasljeđa, ali i turističke ponude.