latinica  ћирилица
11/08/2019 |  08:14 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Počinje Kurban bajram

Za vjernike Islamske vjeroispovjesti počinje Kurban bajram, koji traje četiri dana. Јedan od pet stubova islama je hadžiluk. U Meki u Saudijskoj Arabiji, na godišnjem hadžiluku je više od dva miliona muslimana. Centralna svečanost povodom Kurban-bajrama održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a vjernici su se okupili i u banjalučkoj ferhat-pašinoj džamiji.

Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika, obilježen je i u Banjaluci, gdje su se muslimanski vjernici okupili u Ferhat-pašinoj džamiji. Muslimanski vjernici ističu kako je Kurban-bajram praznik vjere, odanosti Bogu, ali i simbol solidarnosti.

Specifičnost ovog praznika ogleda se u tome što se prinosi žrtva - kurban, a meso se dijeli porodici, prijateljima i osobama lošijeg materijalnog stanja, istakao je muftija banjalučki Nusret Abdibegović.

- Prinoseći kurban kao žrtvu mi veličamo i slavimo Alaha, i na taj način mu se približavamo, sa ciljem zadobijanja njegove milosti - rekao je Abdibegović.

Kurban-bajram se naziva još i "Hadžijski bajram", jer mnogobrojni muslimani odlaze u Meku, kako bi obavili hadž. Praznovanje Kurban-bajrama traje čitiri dana.

Povezane vijesti:

Zvaničnici Srpske čestitali Kurban-bajram