latinica  ћирилица
11/08/2019 |  12:57 ⇒ 22:04 | Autor: RTRS

Ćeranić: Opozicija forsira priču o NATO zbog jeftinih političkih poena

I dalje ne prestaju reagovanja na Sporazum o formiranju vlasti, koji su u ponedjeljak potpisali lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA. Sporno je slobodno tumačenje člana 3 Sporazuma, koji govori o NATO integracijama.

- Sporazumom lidera tri vladajuće političke partije ni u kojem slučaju nije dogovoren put BiH u NATO - izjavio je za našu Televiziju Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci.

Ćeranić je istakao da nakon svega što je NATO paktu rečeno povodom potpisivanja pomenutog sporazuma, od strane srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, čak i od strane opozicionara iz Republike Srpske, koji su ili otvoreno podržavali ulazak BiH u NATO ili nisu imali ništa protiv NATO Pakta.

Kako je naveo, sada su svi protiv takve opcije ulaska u NATO pakt, tako da su za NATO vrata zatvorena, i kada je u pitanju Srbija, ali i BiH.

Ćeranić je naglasio da su ostale priče špekulacija, borba za vlast, koje opozicione partije nastoje da manifestuju i iskoriste.

Upitan da prokomentariše tvrdnje opozicije da je sporazum sa NATOM dogovorena stvar, Ćeranić je ponovio da to prije svega rade zbog borbe za vlast. Kako je istakao, oni se do sada o NATO paktu nisu oglašavali ili su, kaže, poput Mektića otvoreno pozivali da se ide putem ka NATO paktu.

On tvrdi da opozicija koristi "lov u mutnom", gdje kroz poznate etikete "korupcija, izdaja, prevara", nastoje da uknjiže jeftine političke poene.