latinica  ћирилица
11/08/2019 |  14:58 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Napredni klub: Srbima najteže u Crnoj Gori, pa Hrvatskoj

Crna Gora nije obespravila srpsku manjinu kada i svi drugi - devedestih, i čini se da sada nadoknađuju propušteno, piše u 11. godišnjem izvještaju beogradskog Naprednog kluba. U Hrvatskoj je sazrela nova generacija, koja mrzi Srbe da bi dokazali da su Hrvati, ali ima i svijetlih primjera.
Srbi u regionu - Foto: RTRS
Srbi u regionuFoto: RTRS

Petu godinu za redom, izvještaj je u crnim koricama. Najcrnje je u Crnoj Gori koja prolazi kroz fazu koju su ostali u regiji prošlih devedestih. S tim što nije ničim izazvana, jer srpska manjina niti traži prava, niti pruža otpor.

Sve je isto kao 1991. 1992. godine u Hrvatskoj i BiH, s tim što nema otpora srpskog i s tim što nema rata, sve drugo je kao da je rat tu.

Iako bi svi pomislili na Kosovo, ono nije na prvom, pa čak ni drugom mjestu. Nevjerovatno je, kažu autori izvještaja, da se i dalje dva do tri puta više incidenata dešava prema Srbima u Hrvatskoj, nego na Kosovu.

- Što govori da je sve poteklo iz Hrvatske, čitav taj model mržnje prema Srbima, očigledno da to nije više nasljeđe ratova, već je riječ o identitetu, i da tamo ako hoćete da dokažete identitet, morate mrziti Srbe - rekao je Čedomir Antić, istoričar.

U Sjevernoj Makedoniji, Srbi su postali kolateralna šteta dogovora Albanca i Makedonaca.

Pogledajte prilog: