latinica  ћирилица
11/08/2019 |  15:42 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Brčko ubrzano provodi fiskalizaciju

U distriktu Brčko, proces incijalne fiskalizacije poreskih obveznika, počeo je prvog januara.

Do sada je fiskalizacijom u Brčkom obuhvaćeno 85 odsto subjekata, odnosno 2.400 poreskih obveznika. Iz brčanske direkcije za finansije i poreske uprave poručju da su dužni da provedu Zakon o fiskalizciji, od koje niko ne može biti izuzet.

Za razliku od prakse u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, u distriktu Brčko, iz fiskalizacije nisu izuzete advokatske kancelarije, veleprodaje, ni proizodna preduzeća, što je razlog tromjesečnog bojkota brčanskih advoktaa. Već više od 700 sudskih predmeta, odogođeno je do daljneg.

- Tačno je da se Zakon mora poštovati, ali ja podsjećam na odluku Vlade Brčko distrikta, odnosno zaključak gdje je naloženo Poreskoj upravi da donese pravilnik kojim će izuzeti advokatsku djelatnost - rekao je Mirko Simić, advokat iz Brčkog.

Razlog bojkota advokata nije poreska obaveza, nego sprečavanje neposrednog ili posrednog uticaja na njihov slobodan rad.

- Ako u krajnjem slučaju ide u tom pravcu, trebalo bi se pogledati malo okruženje, kako je to regulisano u entitetima, konkretno u državi, jer mi svi živimo u Bosni i Hercegovini - kaže Milenko Marjanović, advokat iz Brčkog.

Cilj svake fiskalizacije je da na tržitšu u legalne finansijske tokove uvede promet robe i usluga svih poreskih obveznika.

- Ovog momenta fiskalizacija, koja je u redu i koja je, sasvim normalno da je imamo i mi, kada je ima i okruženje, dala snagu i krila sivoj ekonomiji, odnosno onim koji nisu u sistemu fiskalizacije, odnosno koji su uopšte registrovani i koji rade na crno - navodi Јelenko Ilić, predsjednik Privredne komore distrikta Brčko.

Rok za uvođenje poreskih obveznika u distriktu Brčko u sistem fiskalizacije je kraj avgusta. Zakon distirkta je izričit, svi su dužni da se prijave u sistem fiskalizacije.

- Nismo do sada sprovodili nikakve represivne mjere i podsjećam sve obveznike da su kazne velike. Svi oni koji ne budu u sistemu do kraja ovog mjeseca, imaće posljedice i ko ne bude u sistemu fiskalizacije mi ćemo ga odmah zatvoriti - ističe Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije distrikta.

- Naravno, mi smo ovdje glavna instucija, koja se brine o prvođenju ovog zakona, a tu je i naš inspektorat. Tržišna inspekcija će ući u akciju, tražiće da se pokaže fiskalni račun, da je izdat i oni će imati pravo izricati prekršajne kazne za neuzimanje fiskalnog računa - rekao je Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave distrikta Brčko .

Predivđene su i kaznene mjere za nepoštovanje fiskalnih odredbi. Za fizikčka lica one iznose 50 KM, dok su za pravna lica od 500 do 15.000 KM.