latinica  ћирилица
11/08/2019 |  15:53 ⇒ 12/08/2019 | 08:20 | Autor: RTRS

Sporazum lidera čeka na primjenu

Sporazum koji su potpisali lideri SNSD, HDZ i SDA još nije stupio na snagu, a rok od 30 dana već je kraći za sedam, koliko je prošlo od potpisivanja.

Ko će na koncu sjesti u fotelje na nivou BiH moglo bi biti poznato za dvadeset dana, a možda i ne, jer ne bi bilo prvi put da se rokovi u BiH ne poštuju!? Da bi moglo biti odlaganja, više i ne krije Bakir Izetbegović, nekoliko puta ponovljenom izjavom da novi Savjet ministara očekuje za dva do tri mjeseca.

Nepoštovanje potpisanog sporazuma, BiH vodi u ćorsokak iz koga će se teško izaći, kaže potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić. Posebno je sporno, dodaje, da Republika Srpska nikada, još od Dejtona, nije dobila tako ružnu poruku iz Sarajeva, da se na Srbe kao konstitutivni narod ne računa i da se ne poštuje izborna volja srpskog naroda.

Srbi u institucijama vlasti BiH, bez obzira na stranku iz koje dolaze, kaže Špirić, treba da se okrenu Srpskoj i nađu dogovor o njenoj budućnosti, a onda da taj put trasiraju.

- U protivnom, bojim se da ćemo ući u jednu agoniju iz koje neće biti dobrih rješenja. Srbi, Hrvati i Bošnjaci da odblokiraju proces kako se ne bi došlo do toga da Srbi shvate da se godinu dana ignoriše njihova izborna volja - kaže Špirić.

Izborni pobjednici u okviru konstitutivnih naroda treba da ispoštuju potpisani sporazum u predviđenom roku i formiraju vlast, rekao je predsjednik HDZ 1990 i član Predsjedništva HNS Ilija Cvitanović. Izmjena Izbornog zakona je i dalje prioritet za Hrvate, kaže Cvitanović.

- Ostaćemo istrajni u zastupanju svojih stavova, posebno u procesu ustavnih promjena u kojima će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost sa druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH - ističe Cvitanović.

Priča o tome da parafirani sporazum znači ulazak u NATO nije tačna, kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci.

Opozicija u Srpskoj pokušava da se domogne fotelja na nivou BiH i to je jedini razlog, kaže Ćeranić, da se sporazum lažno tumači. Baveći se samo temom NATO-a, kaže, previđaju se druge važne stvari iz sporazuma.

- Ono što je važno jeste, da ovaj sporazum konačno reguliše odnose Srba i Bošnjaka - jasan je Ćeranić.

Sporazum je potisan prije sedam dana, međutim, još nema naznaka da li će i kada stupiti na snagu.

Po svemu sudeći, paralelno se i dalje odvijaju i zakulisni pregovori, ne samo o aktivaciji MAP-a, nego i ko će konačno sjesti u bh. fotelje.