latinica  ћирилица
11/08/2019 |  16:41 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Kaštijelj Kod Šekovića domaćin majstorima kotlića

U predivnom ambijentu koji krasi očuvana priroda u selu Kaštijelj kod Šekovića, održana je druga kotlićijada.

U spremanju kvalitetne čorbe učestvovale su 72 ekipe, a manifestacija je okupila više od 3.000 posjetilaca iz Republike Srpske, Srbije i šire.

Po drugi put Kaštijelj je bio domaćin majstorima kotlića, ljubiteljima prirode i dobre zabave koji su na platou ispred crkve Svete Petke učestvovali u spremanju kotlića i druženju koje će trajati do kasno u noć.

- Došao sam zbog kotlićijade i sad svake godine planiram da dolazim, pošto sam iz ovog kraja i puno mi je drago da smo oživjeli mjesto - kaže Slaviša Korać, posjetilac iz Njemačke.

Svaki od učesnika imao je svoj recept i po neku kulinarsku tajnu, a odgovor na pitanje kako spremiti kvalitetnu čorbu dao nao nam je Goran Pavlović.

- Prvenstveno spremam od govedine, ovčetine, mlađe janjetine... Stavljam prirodne začine, luk, šargarepu, peršunov list, baškalar, celer, ništa od toga ne odstupam - priča Pavlović.

U okviru manifestacije održana je i izložba domaćih proizvoda, a nastupilo je i kulturno-umjetničko društvo "Sveti Đorđe".

Cilj manifestacije je turistička promocija Šekovića i organizatori ističu da je ispunjen. 

- Ovo je značajno, ne samo za Šekoviće, nego i za sve naše krajeve koji su poslije rata raseljeni. Ljudi su otišli širom svijeta, polako se vraćaju na svoja ognjišta, obnavljaju ih - navodi Dražen Mićić iz Organizacionog odbora kotlićijade.

Nada Јovanović, direktorka Turističke organizacije Republike Srpske, pohvalila je inicijativu organizatora da naprave manifestaciju kao što je ova kotlićijada, te istakla da je ona sa saradnicima došla da pružiti podršku organizatorima, kako bi vidjeli na koji način u narednom periodu mogu da pomognu.

Bitnije od nagrada, bilo je druženje, a kotlićijada je održana pod pokroviteljskom lokalne uprave i u organizaciji Zavičajnog udruženja "Јavor".