latinica  ћирилица
11/08/2019 |  19:15 ⇒ 12/08/2019 | 11:07 | Autor: RTRS

Ugašen požar u RAOP, gorila prazna hala

Ugašen je požar u krugu bivšeg proizvodnog kompleksa Energoinvest-Rasklopna oprema u Istočnom Sarajevu. Izgorio je veći dio krova i konstrukcije prazne hale koja je u vlasništvu Elektro-inženjeringa iz Banjaluke.

Do požara je došlo nesrećnim slučajem za šta je odgovornost preuzelo preduzeće Tola kompani iz Zenice. Niko nije povrijeđen u ovom požaru.

Skoro 24 časa više od 30 vatrogasaca iz Istočnog Sarajeva sa sedam cisterni borilo se sa vatrenom stihijom koja je zahvatila oko 400 metara kvadratnih krovne konstrukcije i zidove prazne hale bivšeg Energoinvestovog skladišta gotovih proizvoda. U pomoć su im, naknadno, priskočile i kolege iz Rogatice, Sokoca, Kantona Sarajevo, te vozilo sa ljudstvom brigade EUFOR-a. Od širenja požara uspjeli su da zaštite upravnu zgradu i ostale objekte bivšeg RAOP-ovog kompleksa. A u popodnevnim časovima, vatru i u potpunosti da ugase.

Milenko Stanković, zamjenik starješine vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo, kaže da je gorila krovna konstrukcija, salonit što je teško gasiti, zbog čega su morali da upotrebe krampe, lopate i motorne pile. Ističe da je bilo veoma teško obuzdati vatru, jer je krov na visini od 20 metara i na nekim dijelovima kaskadno podijeljen.

Dodatni problem vatrogascima bila je i blindirana hidrantska mreža u kompleksu. Gašenje i dragocijeno vrijeme im je najviše otežavalo to što su morali ići da pune vodu na drugo mjesto, a vatra se naknadno rasplamsavala.

Vatrogasci ni noćas neće spavati. Dežuraće na požarištu kako bi spriječili eventualno novo izvorište vatre. Više od požara stanovništvo su uznemirile senzacionalističke dezinformacije o opasnim materijama unutar zapaljenog objekta, te spekulacije o mogućem oštećenu plinovoda. No, opasnosti od takvih posljedica, potvrđeno je, definitivno nema, a upožareno mjesto bilo je sve vrijeme pod budnom pažnjom i radnika elektrodistributivnog preduzeća i policije.

Mještanin Gojko Drašković kaže da živi u blizini sa porodicom i da nisu osjetili nikakve posljedice požara, osim što je bilo pepela.

Bezbjednosti radi, novinarskim ekipama i znatiželjnicima nije bio dozvoljen ulazak u kompleks Energoinvesta, u kojem nakon privatizacije egzistira više firmi različitih vlasnika, niti prilaz upožarenoj hali koja je u vlasništvu preduzeća Elektroinženjering. Iz Uprave su kasno poslijepodne saopštili da je odgovornost za izbijanje požara preuzela zenička firma, čiji su radnici čistili objekat i pripremali ga za nove poslovne aktivnosti.

- Obavještavamo javnost da je do požara došlo nesrećnim slučajem, za koji je odgovorno društvo Tola Kompani, koje je prihvatilo odgovornost za izbijanje požara i isto će isplatiti svu nastalu štetu društvu Elektroinženjenirng - naveli su iz Elektroinženjeringa.

Iz Uprave su u opširnom saopštenju sublimirali poslovne aktivnosti od 2013. godine i vremena kupovine imovine. Naveli su i planove da predmetni dio kompleksa, kojim gazduju, već od 1. septembra pretvore u poslovnu zonu, a objekte prilagode tim namjerama. Zbog toga su i radnici zeničke firme bili angažovani.

No, još dok su se vatrogasci sa stihijom borili – iz SDS-a su "bombardovali" saopštenjima i izjavama. I bez Uprave, inspektora i tužilaca "znali" su baš u SDS-u da je požar "podmetnut"! Zbog čega drugog do "državnog" kriminala!? Najglasniji predsjednik SDS Mirko Šarović. I zbog toga će obećavaju u upravi Elektroinženjeringa Šarovićeve tvrdnje biti predmet krivičnog postupka. Zarad zaštite ugleda Društva, parnične i krivične postupke najavljuju i protiv drugih lica koja su neistinitim tvrdnjama i pisanijama javnost grubo dovela u zabludu.