latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:00 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

N.Grad: Medvjed usmrtio ovce u domaćinstvu Dejanovića

Na imanju porodice Dejanović, u selu Prusci, mrka medvjedica usmrtila je pet ovaca i dvoje jagnjadi.

Mještani strahuju za svoju bezbjednost, ali i za stoku i plaše se da će se napad ponoviti. Ova plemenita divljač, zaštićena je Zakonom o lovstvu i moguće je samo njeno uspavljivanje. Komisija za procjenu štete, obišla je ovo imanje i poručila vlasniku stada da će mu šteta biti nadoknađena.

Pretpostavlja se da je mrka medvjedica, s dva mladunčeta, u potrazi za hranom, napustila utočište na Grmeču, preplivala Sanu ili Unu i stigla pod Kozaru. Srušila je ogradu, ušla na imanje porodice Dejanović u novogradskim Pruscima i usmrtila pola stada, u neposrednoj blizini kuće.

- Medvjed je podavio pet ovaca i dvoje jagnjadi. Srušio je ogradu. Sve sam to zatekao sutradan kada sam došao. Bojim se za svoju familiju da je doveden ovdje na vikend - rekao je Vatroslav Dejanović mještanin sela Prusci.

Prema snimku nadzorne kamere i tragovima, utvrđeno je da je riječ o kapitalnoj ženki mrkog medvjeda, težoj više od dvije stotine kilograma, s dva mladunčeta. Na ovom području ova vrsta nema stanište i spada u zaštićenu divljač. Iz tog razloga, lovcima su ruke "vezane". Kažu, nema odstrela, samo uspavljivanje, a za dalje korake zadužen je Lovački savez Srpske.

- Mi smo tražili prije dva mjeseca kada smo ga prvi put locirali na našem terenu da se on dislocira uz pomoć ekipe ministarstva, tj. Lovačkog saveza, da se uspava i prenese u svoje stanište pošto ovdje nema uslova da bi ovdje opstao zimi - istakao je Miroslav Žujić sekretar Lovačkog udruženja "Srndać" Svodna Novi Grad.

Nadležna komisija popisala je štetu, koja bi vlasniku trebalo da bude nadoknađena. On procjenjuje da je medvjedica napravila štetu od hiljadu i pet stotina maraka.

- Nakon uviđanja stanja na terenu, izvršiće se procjena štete. Normalno, biće sačinjen zapisnik koji će biti proslijeđen nadležnom organu na dalje postupanje - naveo je Igor Јanić predsjednik Komisije za procjenu štete Opštine Novi Grad.

Duško Komljenović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističe da su lovačko udruženje, ministarstvo i opština dužni da nadoknade štetu jer je medvjed zaštićena vrsta i ne smije se ubiti.

- Procenat nadoknade od strane ministarstva iznosi 40 odsto - dodao je Komljenović.

A dok mještani sela Prusci strahuju da će medvjedica osvanuti na nekom drugom imanju, Dejanovići su bili prinuđeni, ostatak stada preseliti na drugu, kako kažu, bezbjedniju lokaciju.