latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:04 ⇒ 22:42 | Autor: RTRS

I.Drvar: Realizacija projekta na izvorištu "Vrela"

U opštini Istočni Drvar u toku je realizacija projekta zaštite i izgradnje bazena na izvorištu "Vrela".

Njegovim završetkom, vodosnabdijevanje u Istočnom Drvaru biće značajno poboljšano. U ovoj rubnoj opštini Republike Srpske, u toku je realizacija mnogih razvojnih projekata koji imaju samo jedan cilj – privući investitore i otvoriti nova radna mjesta.

Stanovnici Istočnog Drvara godinama muku muče s vodosnabdijevanjem. Iako je vodovod Srnetica-Potoci u upotrebi dvije decenije, zbog čestih kvarova, stanovnici su uglavnom bili prinuđeni da koriste vodu iz sopstvenih bunara. Ipak, realizacijom projekta izgradnje bazena na izvorištu "Vrela", njihovim problemima dolazi kraj.

- Mislim da je to dobar projekat, i velika investicija za ovo mjesto. Ovo je veliki pomak - rekao je Vladimir Škrbić iz Istočnog Drvara.

Projekat izgradnje bazena za sakupljanje kaptaža na izvorištu "Vrela" trebao bi da bude završen za mjesec dana, a koštaće oko 250 hiljada maraka.

- Finansira ga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, preko IFAD projekta. Učešće lokalne zajednice je oko 30%, odnosno 50 hiljada - navela je načelnica opštine Istočni Drvar Milka Ivanković.

Osim ovog, u Istočnom Drvaru su u toku mnogi kapitalni projekti. Јedan od najbitnijih je izgradnja poslovne zone.

U toku je parcelizacija i izgradnja pristupnih puteva ka poslovnoj zoni, a glavni cilj je privlačenje investitora, s kojim bi u ovu opštinu stigla i nova radna mjesta.

- Pozivam potencijalne zaintersovane investitore da mogu uložiti u opštinu Istočni Drvar, da će komplet administracija i sve ono što zavisi od opštine biti na usluzi tim investitorima - dodala je Ivankovićeva.

U toku je i izgradnja puta Vučija Poljana – Istočni Drvar, do granice s Federacijom, koji finansira Vlada Srpske. Njegovom izgradnjom biće olakšano putovanje radnika iz Drvara zaposlenih u Istočnom Drvaru.