latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:10 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Kada je Tesla rođen, Hrvatska nije postojala kao država (VIDEO)

Sedamdeset šest godina nakon smrti Nikole Tesle, svojatanje njegovog porijekla i nacionalnosti, ne prestaje. Hrvatska će ga na predstojećem svjetskom sajmu u Dubaiju predstaviti kao najveći um koji je rođen u Hrvatskoj, dok s druge strane, iz Ministarstva kulture Srbije poručuju da je to kićenje tuđim perjem.
Nikola Tesla - Foto: RTRS
Nikola TeslaFoto: RTRS

Državljani srpskog porijekla izgleda da su promjenjiva kategorija za Zagreb - 200 hiljada su protjerali i nedavno to, po 24. put, proslavili. S druge strane, Nikolu Teslu su zadržali. Štaviše, oprostiće Srbiji što ga je svojatala kao svog naučnika.

Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski naučnik srpskog porijekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i otišao dalje u svijet. Za sebe je izjavio da se ponosio srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom.

Za razliku od Srbije koja ne prestaje s falsifkovanjem istorije i posezanjem za tuđim istorijskim ličnostima, Hrvatska se s poštovanjem sjeća jednog od svojih najvećih naučnika, ne pokušavajući da negira Teslino porijeklo.

Opširnije u videu: