latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:15 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Zabranjen uvoz svinjskog mesa iz Srbije

Domaći uzgajivači svinja su na oprezu nakon što je Kancelarija za veterinarstvo BiH privremeno zabranila uvoz određenih pošiljki mesa iz Srbije zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u ovoj državi.

Iz Ministarstva poljoprivrede Srbije saopšteno je da se čekaju rezultati testiranja svinjskog mesa sa četiri žarišta poslatog u referentnu laboratoriju Evropske unije u Madridu, koja bi trebalo da utvrdi da li je riječ o običnoj ili afričkoj svinjskoj kugi. U resornom ministarstvu Vlade Srpske saopšteno je da sumnje na postojanje ove zarazne bolesti nisu registrovane na našem području, ali se intenzivno radi monitoring u saradnji sa veterinarskim institutom Dr Vaso Butozan.

Virus afričke svinjske kuge nije registrovan u Republici Srpskoj i već nekoliko mjeseci se predizimaju preventivne mjere nakon što se afrička svinjska kuga pojavila u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj, a unazad nekoliko dana, gotovo je izvjesno i u Srbiji, ističu u ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

- Nakon toga Vlada je donijela program monitoringa svinja na afričku kugu svinja i na klasičnu kugu svinja. Dakle od planiranog monitoringa do sada je završeno 10% uzoraka i nismo utvrdili prisustvo virusa - rekao je Dragan Knežević pomoćnik ministra za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U nadležnom Veterinarskom institutu Dr Vaso Butozan, gdje se obavljaju analize uzoraka na prisustvo virusa afričke svinjske kuge napominju da bolest nije opasna po zdravlje ljudi, ali nanosi ogromne štete stočnom fondu.

Domaći stočari su na oprezu zbog blizine žarišta i apeluju na proizviđače da se maksimalno pridržavaju mjera zaštite , jer se bolest lako prenosi,a njeno prisustvo znači uništavanje kompletnog stočnog fonda. 

Iz Srbije u BiH zabrana uvoza domaćih i divljih svinja biće na snazi sve do dobijanja službene informacije iz Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge u ovoj državi, saopšteno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH .

Iz Srbije su u referentnu laboratiju u Madridu juče poslati uzorci sa četiri žarišta gdje je uništeno oko 120 oboljelih svinja.