latinica  ћирилица
13/08/2019 |  07:37 ⇒ 07:40 | Autor: TANЈUG

Handelsblat: BiH daleko od ulaska u EU

Šanse BiH da postane članica EU veoma su daleke, jer je zemlja prožeta etničkim napetostima, velikom korupcijom, pravnom nesigurnošću i ograničenim medijskim slobodama, piše ugledni njemački privredni list Handelsblat.
BiH i EU - Foto: ilustracija
BiH i EUFoto: ilustracija

U tekstu o prioritetima Ursule fon der Lajen, naredne predsjednice Evropske komisije, list navodi da se BiH nalazi na začelju evropskih integracija od svih zemalja na zapadnom Balkanu.

- Nova predsjednica Evropske komisije ne smije zaboraviti na ovu krhku bivšu jugoslovensku republiku, jer će u suprotnom politički rovovi postati još dublji, a uticaj muslimanskih država će nastaviti dalje da raste - navodi list.

Kako je u ponedjeljak prenio portal Kliks, njemački list dodaje da u BiH postoji velika zabluda da će se nekako “ugurati“ u EU zato što je mala zemlja, i citira Јohanesa Hana, odlazećeg evropskog komesara za proširenje, da je potrebno dejtonsku logiku prilagoditi briselskom razmišljanju, kao i da u Sarajevu treba da prestanu da razmišljaju o proširenju na način da se stalno pominju datumi.

- Isto kao njen prethodnik Јunker, i Fon der Lajenova će pitanju proširenja morati pristupiti na drugačiji način. Brisel je već godinama isfrustriran BiH. Reforme jedva da se i pomiču zato što se Bošnjaci, Srbi i Hrvati međusobno blokiraju - navodi list.

Zbog ove situacije, kako ističe Handelsblat, mladi ljudi se radije odlučuju da odu nego da čekaju da li će se nekad u budućnosti nešto poboljšati.