latinica  ћирилица
13/08/2019 |  13:13 | Autor: SRNA

Objedinjene dvije kazne Safetu Brkiću za ratovanje u Siriji

Sud BiH je po molbi Safeta Brkića, osuđenog za ratovanje u Siriji, donio odluku kojom su preinačene presude ovog i Opštinskog suda u Visokom u pogledu odluke o kazni, i izrekao mu jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine i dva mjeseca.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Sud BiH je u decembru 2016. pravosnažno osudio Brkića na tri godine zatvora za organizovanje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.

U Opštinskom sudu u Visokom osuđen u septembru 2014. godine, a Kantonalni sud u Zenici mu je u martu 2015. preinačio presudu u dijelu odluke o kazni, pa je zbog izazivanja narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti osuđen na tri mjeseca zatvora.

Brkić je Sudu BiH uputio molbu za ujedinjenje zatvorskih kazni koje su uzete kao utvrđene, te objavio jedinstvenu presudu, prenosi Birn.

Brkiću će u izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora biti uračunato vrijeme koje je proveo na izdržavanju izrečene kazne zatvora po navedenim presudama.

Tokom postupka koji je vođen u Sudu BiH, Brkiću nije bio određen pritvor, a na izdržavanje kazne je, kako je ranije potvrđeno Birn-u, upućen 25. januara 2017. godine.

U presudi Suda BiH je navedeno da je Brkić 13. maja 2013. sa sarajevskog Aerodroma otputovao u Istambul odakle je ilegalno prešao u Siriju u grad Haritan u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države.

Tamo je boravio sve do 5. marta 2014. i zajedno sa drugim licima iz BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani "Islamske države" u jedinici "Mudžahiri Ensarije".

Pri izricanju ove presude Sud je kao otežavajuću okolnost cijenio Brkićevu raniju osuđivanost.