latinica  ћирилица
13/08/2019 |  13:38 ⇒ 19:45 | Autor: SRNA

Najavljena blokada puteva prema Livnu i Bihaću u septembru

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je danas sve stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjskog kantona da proslave takozvani dan okupacije Drvara i namjere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje.
Drvar (foto: hiveminer.com/User/Koshpa) -
Drvar (foto: hiveminer.com/User/Koshpa)

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je na konferenciji za novinare da se Srbi u četiri povratničke opštine u FBiH nemaju kuda i da se nalaze u situaciji da li će ostati ili ići ponovo u izbjeglištvo.

Radanović je istakao da će biti organizovan pokušaj da se zaustavi proslava dana kada je Splitska gardijska brigada okupirala Drvar.

- Znamo da je Drvar prije rata bio apsolutno srpska većina sa 97 odsto, a oni 13. septembra hoće da slave odslobođenje Drvara - rekao je on i zapitao se od koga su to oni oslobađali Drvar ako se zna da je tog datuma u Drvar ušla Splitska gardijska brigada, ljudi koji nikakve veze nemaju sa Drvarom.

On je naglasio da će svim sredstvima suprotstaviti jer Srbi koji žive u ove četiri opštine koje su većinski srpske u FBiH, imaju samo jedan izbor ili da se odbrane ili da prave novu izbjegličku kolonu.

Govoreći o migrantskoj krizi i najavi Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje pored Bosanskog Petrovca, Radanović je rekao da bi ovo značilo da se svi mogu iseliti iz Bosanskog Petrovca, i Srbi i Bošnjaci.

Prema njegovim riječima, i Srbi i Bošnjaci su jednoglasno dali podršku rezoluciji Opštinskog vijeća kojom se traži da se obustavi premještanje migranata i da će blokirati puteve iz Bihaća koji idu prema Petrovcu.

Radanović je naveo da će, ukoliko se nastavi sa ovim, blokirati put prema Livnu i Bihaću ili će kolektivno morati da napuste svoja ognjišta.

On je naglasio da je Odbor za zaštitu Srba pokrenuo inicijativu prema Eparhiji bihaćko-petrovačkoj za izgradnju pravoslavne crkve na temeljima srušene pravoslavne crkve u Medenom Polju.

- Cijelo to područje gdje žele da nasele migrante je povratničko i to znači direktno kršenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma - rekao je on i dodao da su o ovim činjenicama upoznali i Ambasadu SAD, OEBS, kompletan diplomatski kor i da se ove četiri opštine ne mogu zadržati kao povratničke ako se ova tendecija nastavi.

Kada je riječ o sporazumu lidera tri stranke o principima formiranja vlasti na nivou BiH, Radanović je istakao da je Odbor identifikovao kao značajan za Srbe u FBiH da će se u institucijama na svim nivoima obezbjediti zastupljenost konstitutivnih naroda.

On je rekao da to znači da će u Unsko-sanskom kantonu 20 odsto svih zaposlenih biti Srbi, a da će u Tuzlanskom kantonu biti oko 24 odsto Srbi.

Radanović je istakao da se u dokumentu Vlade Tuzlanskog kantona vidi da je od 251 državnog službenika Vlade ovog kantona samo četiri Srbina, a pomoćno osoblje od ukupno zaposlenih 196 su samo tri Srbina.

- Mi podržavamo i tačku osam sporazuma lidera u kojoj se kaže da će se intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih lica - naveo je on i dodao da se sa ovim nikako ne poklapa mjera premještanja migranata u isključivo povratničke sredine.

Radanović naglašava da je juče pisao Misiji OEBS-a da će njihov trud od 24 godine koji su uložili u povratak u Petrovac, Grahovo, Glamoč i Drvar propasti ako se formiraju migrantski centri.

- Ovo je situacija da mi nemamo kud. Na teritoriji FBiH 2013. godine je popisano 2,5 odsto Srba, a prosječan Srbin u FBiH je star 62 godine - naglasio je on, te dodao da ako se pokrenu ove aktivnosti koje se najavljuju da će se taj procenat svesti na jedan odsto Srba.