latinica  ћирилица
13/08/2019 |  14:53 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

Blagojević: Što prije riješiti problem sa terminalom na Rači

Privredna komora Republike Srpske apelovala je danas da što prije bude riješen problem u vezi sa planiranim izmještanjem carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača, jer blokade za kojima su u znak protesta posegli špediteri već nanose štetu privrednicima.
Privredna komora RS - Foto: RTRS
Privredna komora RSFoto: RTRS

Portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević rekao je Srni da bi se izmještanje carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača negativno odrazilo na privredu u cijeloj regiji koja gravitira ka tom prelazu.

- Informacije koje dobijamo od privrednika sa tog područja govore da bi izmještanje carinskog terminala direktno uticalo na povećanje troškova i vremena koje je neophodno za carinjenje robe jer bi privrednici morali da koriste prelaz udaljen pedesetak kilometara - istakao je Blagojević.

On je podsjetio da je stalni zahtjev Privredne komore da budu smanjene administrativne procedure, navodeći da bi time došlo i do olakšanja, pojednostavljenja i pojeftinjenja poslovanja privrednih subjekata.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH najavila je izmještanje carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača zbog čega su špediteri u nekoliko navrata obustavili rad.

Špediteri na Rači su najavili da će u četvrtak, 15. avgusta, kamionima blokirati carinski terminal ukoliko UIO BiH ne odustane od izmještanja ovog terminala.