latinica  ћирилица
13/08/2019 |  15:34 | Autor: SRNA

Đurić: Pokušaj vještačke zamjene uloga i izjednačavanja Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić ocijenio je da je u najnovijem saopštenju zemalja Kvinte jasna tendencija da se napravi neka vrsta vještačke uravnilovke između Prištine koja krši međunarodno pravo i Srbije koja lobira za povlačenje priznanja Kosova.
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

On je povodom saopštenja Kvinte koja traži od Prištine da povuče takse na robu iz centralne Srbije, a od Beograda da ne lobira za povlačenje priznanja Kosova, ocijenio da se time pokušavaju vještački zamijeniti uloge i izjednačiti protivpravno agresivno ponašanje Prištine sa ponašanjem Srbije, koja je natjerana da se brani.

Đurić je istakao da je za Srbiju u saopštenju Kvinte sporna vještačka uravnilovka, kao i to što to saopštenje pokazuje kavom ishodu razgovora teže države koje su ga izdale.

- Ako od Srbije tražite da prestane da lobira za očuvanje svog teritorijalnog suvereniteta i da se ne opire nezavisnosti Kosova, a istovremeno ne tražite od Prištine da obustavi aktivnosti na priznanju, onda je jasno da je za vas željeni ishod dijaloga - puno prihvatanje nezavisnosti, bez otpora Srbije i da bilo šta Srbija dobije - naveo je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je istakao da je Srbija "primila k znanju saopštenje Kvinte", ali da će nastaviti da se u rukovođenju unutrašnje i spoljne politike prema Kosmetu i drugim pitanjima rukovodi sopstvenim interesima.

- Mi smo spremni da razgovaramo o svemu, kada ukinete takse i počnete da poštujete međunarodno pravo - rekao je Đurić, napominjući da to što su zemlje Kvinte priznale Kosovo ne znači da su ga priznale UN i najveći dio svijeta.

Đurić je naveo da Priština jasno krši Cefta sporazum, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, svoje međunarodne obaveze, kao i osnovne principe slobodne trgovine, protok robe i kapitala i lobiranjem nastoji da se učlani u međunarodne organizacije protivno Povelju UN.

- A, Srbiji se spočitava što se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom, pa je sada isto kada kršite međunarodno pravo i kada se zalažete da, u skladu sa Poveljom UN i Ustavom i Rezolucijom 1244, sprečite nekog da postigne priznanje mimo dijaloga - naveo je Đurić.

On je rekao da nije Srbija ta koja je ponovo inicirala članstvo Prištine u Interpolu i Unesku i nastavila sa otimanjem srpske baštine, kao što je prisvajanje srpske crkve na Novom brdu na Kosmetu.

Navodeći da je Srbija sve uspješnija na međunarodnoj sceni, on je rekao da je spriječila članstvo Prištine u devet međunarodnih organizacija, te da je značajan broj zemalja povukao priznanje Kosova.

- Sada se to pokušava izjednačiti sa tim što Priština ogoljeno pokušava da krši Cefta i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge norme koje se odnose na slobodu protoka robe i kapitala - rekao je Đurić.

Đurić je naveo da će Beograd nastaviti da na terenu radi u interesu srpskog stanovništva i svih na Kosmetu koji se osjećaju dijelom Srbije, i kao odgovor, nastaviti da im dodatno pomaže.

On je istakao da rješenje za Kosovo mora da bude prihvatljivo za obje strane, te naglasio da će se srpska diplomatska aktivnost nastaviti i sa onima koji nisu na istoj strani Beograda i sa onima koji jesu, sa ciljem da se pozicija Srbije osnaži, kako bi se postigli dobri rezultati za Srbe na Kosmetu u budućnosti.

- Srbija će voditi svoju politiku, vodeći prije svega računa o svojim unutrašnjim državnim i nacionalnim interesima kada je riječ o Kosovu i Metohiji i drugim pitanjima - naglasio je Đurić.