latinica  ћирилица
13/08/2019 |  20:16 ⇒ 20:46 | Autor: Index.hr

Hvar: Umro 57-godišnji menadžer, otrovan i bivši senator

Strani državljanin preminuo je danas na brodu kod Hvara, dok je pet osoba, među kojima dvoje djece, zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezeno helikopterom u splitsku bolnicu.

Troje odraslih koji su primljeni u bolnicu su stabilno, dok su simptomi kod dvoje male djece dosta teži i oni se nalaze na intenzivnom liječenju, rekao je doktor Dragan Ledina iz Kliničko-bolničkog centra Split.

Dvoje djece je u kritičnom stanju, bore se za život i spojeni su na aparate za disanje. Otkazali su im vitalni organi.

- Nisam još siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne prirode, to jest zarazna bolest, ali radi se o unosu toksina preko usta ili disanja - rekao je Ledina.

Policija sumnja na trovanje hranom, ali doktori nisu sigurni

Prema informacijama iz medija, šest osoba je večeralo u jednom restoranu na Hvaru. U pitanju su četiri starije osobe i dvoje djece. Јedna osoba prethodno je preminula tokom noći, nakon čega je brod kojim su putovali morao pristati u hvarsku luku.

Policija je navela da sumnja na trovanje hranom.

- Njihova obrada je u toku, u dva smjera - infektivno i toksikološka analiza njihovih krvnih uzoraka - naglasio je Ledina.

Dodao je da su urađeni osnovni laboratorijski nalazi.

- U krvnoj slici imaju samo mala odstupanja, ali u malim granicama - rekao je Ledina.

Naveo je da su simptomi kod djece dosta teži, ali da nema drugih informacija.

Moguće i trovanje plinom

Ledina je naglasio da su oboljeli imali proliv i da su povraćali. Primljeni su u bolnicu oko 13.00 časova, a doktori nemaju skoro nikakvih informacija o preminulom. Više informacija biće poznato sutra.

Ledina je zaključio da je potrebna detaljna epidemiološka analiza hrane i restorana u posljednja tri dana da bi se mogla pretpostaviti povezanost sa trovanjem hranom. Naglasio je da školjke možda nisu uzrok trovanja, jer su poslužene samo dvije porcije, a oboljelo je šest osoba.

Preminuo menadžer, s njim bio i bivši senator

Prema pisanju italijanskih medija, preminuo je 57-godišnji menadžer Euđenio Vinći. Mediji navode da je bio na odmoru s porodicom u Hrvatskoj, te da je bio oženjen i imao sina.

S njim na brodu bio je i Bruno Mankuzo, bivši senator i aktuelni gradonačelnik. On je, prema pisanju italijanskih medija, takođe otrovan, ali nije životno ugrožen.

Italijanski mediji javljaju i da je Vinćiju naglo pozlilo u brodskom toaletu i da je u padu udario glavom o zid.