latinica  ћирилица
14/08/2019 |  11:17 ⇒ 11:26 | Autor: SRNA

Dačić: Pokušaj stvaranja lažne ravnoteže odgovornosti za Kosmet

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je poziv koji su zemlje Kvinte uputile Beogradu da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova, odnosno Prištini da ukine takse Srbiji, pokušaj stvaranje lažne ravnoteže odgovornosti i nastavak stare i već viđene politike.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

- Njihove tvrdnje da mi time iritiramo Prištinu je pokazatelj stare politike prema Srbiji. Vidi se njihova želja da Kosovo postane član što više mađunarodnih organizacija, da je prizna što više zemalja - rekao je Dačić za Televiziju Pink.

On je naveo da u saopštenju vlada zemalja Kvinte, koje je objavljeno na sajtu Ambasade Vlade Francuske u Beogradu, nigdje ne piše da će zemlje koje Kvintu čine, posebno SAD, Njemačka i Francuska, prestati da lobiraju za nezavisnost Kosova.

- Oni su toliko zajedno sa islamskim zemljama uticali da Kosovo bude priznato, a sada od nas traže da se odreknemo svojih prava - rekao je Dačić.

Dačić je najavio da će Beograd, međutim nastojati da spriječi ulazak samoproglašeno Kosova u Interpol i Unesko, o čemu će se odlučivati u oktobru, odnosno novembru, kao i da broj članica UN koji su priznali Kosovo padne ispod polovine.

- Mi se time ne inatimo - poručio je Dačić i rekao da će Srbija na svakom mjestu braniti svoje nacionalne interese.

On je primjetio da po saopštenju Kvinte ispada da je Priština imala pravo da uvede takse Srbiji jer Srbija ima kampanju, a da pri tom uopšte nisu spomenuli da su iste takse uvedene i BiH.

- A što su sankcije prema BiH. Zar BiH vodi kampanju? To niko i ne spomenu - rekao je Dačić.

Zemlje Kvinte pozvale su Prištinu i Beograd da što prije obnove dijalog, poručivši da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

U zajednikoj izjavi zemalja Kvinte - Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD - objavljenoj na sajtu Ambasade Francuske u Beogradu naglašeno je da su vlade tih zemalja "ujedinjene u namjeri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum, koji će doprinijeti regionalnoj stabilnosti".