latinica  ћирилица
14/08/2019 |  11:47 ⇒ 15:44 | Autor: klix.ba

Postignut dogovor: Nakon 20 časova iz jame Stranjani izašlo 16 rudara

Šesnaest rudara, koji su 20 časova proveli u jami Stranjani, izašlo je na površinu nakon što je postignut dogovor direktora Rudnika mrkog uglja Zenica Nevzeta Vrškića i rudara u Stranjanima.
Rudari Stranjana naputili jamu - Foto: Screenshot/YouTube
Rudari Stranjana naputili jamuFoto: Screenshot/YouTube

Vrškić je danas oko 11 časova ponovo došao u rudnik Stranjani gdje je obavio razgovor s nezadovoljnim rudarima te dodao da su dogovorene mjere kojima bi rudari bili zadovoljni, nakon čega su pristali napustiti jamu.

- Obećali smo jedan dio naknada da normu na neki način smanjimo, a deset radnika iz Raspotočja neće u ovom momentu ići iz te jame, jer dolje imamo složenu situaciju sa širokim čelu - rekao je Vrškić.

Dodao je da je s Elektroprivredom usaglašeno da se u što kraćem periodu primi određeni broj radnika koji im nedostaje u procesu proizvodnje.

Rudari koji su juče u 15 časova ušli u jamu i izašli prije nekoliko minuta danas neće moći nastaviti proizvodnju nakon 20 časova provedenih u jami. Inspekcija će obaviti potrebne kontrole u jami, a proizvodnja se očekuje u trećoj smjeni.

Podsjetimo, 17 rudara druge smjene u utorak je sišlo u jamu Stranjani te odbilo raditi, ali i izaći iz jame dok se ne postigne dogovor s upravom rudnika o prijemu novih radnika, odnosno, vraćanju njihovih kolega iz jame Raspotočje.

Nakon 20 časova provedenih stotine metara ispod zemlje i intervencije Hitne pomoći postignut je dogovor, a rudari su izašli na površinu.