latinica  ћирилица
14/08/2019 |  15:26 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Avio bombe u Sani, timovi istražuju teren

Iako su deminerski timovi u protekle četiri godine u dva navrata uklonili četiri avio bombe iz rijeke Sane u Novom Gradu, primjećeno je da ih ima još. Timovi Republičke uprave Civilne zaštite Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Češke istražuju teren i pripremaju njihovo uklanjanje.

Prvog dana akcije, Rene Peh, ronilac češke policije, uspio je da locira pobliže područje ispod mosta na Sani na kojem se nalazi avio bomba prekrivena velikom količinom mulja.

- Nakon prvog zarona odlučili smo da moramo skinuti sediment da bismo mogli da pronađemo bombu - kaže Peh.

Nakon što ronioci na dvije lokacije ispod drumskog i željezničkog mosta u Sani identifikuju avio bombe, uslijediće akcija uklanjanja.

- Naš glavni cilj je da sa timom koji ima 20 članova identifikujemo i pronađemo municiju koja je pod vodom na dvije lokacije, a u slučaju da se dogovorimo, radićemo i na njenom uništavanju - naveo je Filip Lipovski, kapetan češke policije.

Dragan Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite za deminiranje, naveo je da će nakon procjene o bezbjednosti biti odlučeno o daljim koracima.

Tim iz Češke radiće i na obuci deminera i ronilaca Republičke uprave Civilne zaštite Srpske. Saradnja se odvija na osnovu sporazuma Ministarstva bezbjednosti BiH i MUP-a Češke.