latinica  ћирилица
14/08/2019 |  16:13 ⇒ 17:01 | Autor: Večernje novosti

Vrnjačka Banja: Festival pomjera granice

Na tradicionalnom 43. Festivalu filmskog scenarija koji se do 17. avgusta održava u Vrnjačkoj Banji, publika i stručni žiri moći će da pogledaju 14 srpskih igranih dugometražnih filmova nastalih tokom protekle godine.
Festival u Vrnjačkoj Banji - Foto: Novosti.rs
Festival u Vrnjačkoj BanjiFoto: Novosti.rs

Ova manifestacija predstavlja jedno od najvažnijih ljetnjih kulturnih dešavanja u Srbiji i svake godine pomjera granice, rekao je Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, na otvaranju ovogodišnje filmske  svečanosti u prestonici srpskog kontinentalnog turizma.

- Kao veliki poštovalac kulture i umjetnosti, istorije i tradicije, želim da iskažem divljenje Vrnjačkoj Banji i organizatorima ove filmske manifestacije koji decenijama istrajavaju u namjeri da nas kao dobri domaćini ovdje okupe kako bismo zajednički podijelili čari sedme umjetnosti – rekao je Gajović.

On je naglasio i da resorno ministarstvo prepoznaje vrijednost festivala filmskog scenarija i da će nastaviti da  podržava ovu manifestaciju.

- Bez scenarija ne bi bilo ni filma, čija je afirmacija jedan od kulturnih prioriteta Ministarstva – dodao je Gajović, te uputio saučešće porodici zbog smrti doajena scenarija i režije Gordana Mihića, četvorostrukog dobitnika prve nagrade na vrnjačkom festivalu.

- Gordan je ostavio neizbrisiv kreativni trag u našoj savremenoj kulturi. Njegova djela nedostižnog kvaliteta obilježila su jednu epohu na filmu i televiziji, ali i naše živote - podsjetio je on.

Poslije filmova Kralj Petar Prvi, Psi umiru sami, Aleksandra, Ajvar i Četiri ruže, čije su projekcije održane tokom prve dveij festivalske večeri, do kraja festivala na programu su i ostvarenja - Zlogonje, Delirijum tremens, O životu i smrti, Teret, Taksi bluz, Šavovi, Reži, Јužni vetar i Pijavice.