latinica  ћирилица
14/08/2019 |  18:46 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Hoće li Komšićevo insistiranje srušiti dogovor SNSD-SDA-HDZ?

Јačaju tenzije uoči sjednica Predsjedništva BiH, u utorak 20. avgusta.

Na vanrednoj sjednici, koju je zatražio srpski član Milorad Dodik, planirano je imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara. Na redovnoj, koju je zakazao predsjedavajući Željko Komšić, je i Godišnji nacionalni plan o saradnji sa NATO-om. I dok Komšić poručuje da neće podržati izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara ne bude li Plan usvojen, Dodik odgovara da to nije dio Sporazuma o principima za formirnje vlasti i da slanja Godišnjeg nacionalnog plana u Brisel neće biti.

Komšićev prijedlog dnevnog reda redovne sjednice Predsjedništva BiH u kabinet srpskog člana Predsjedništva stigao je tek jutros, a kao posljednja tačka naveden je Godišnji nacionalni program. Da li će na sjednici biti i raspravljano o tom dokumentu, još nije poznato. To će tek biti tema konsultacija uoči sjednice. Iz Dodikovog kabineta upozoravaju da nisu stvoreni ni tehnički uslovi da bude raspravljano o toj tački.

- Kolege iz druga dva kabineta moraju da znaju da ako nisu ispunjeni uslovi, ne može da bude na dnevnom redu, jer da bi bilo, mora da se zna ko je predložio, koji su materijali i da li su ih komisije dostavile - navodi Dragoljub Reljić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za ustavno-pravna pitanja.

Bošnjački član Predsjedništva, Šefik DŽaferović, poručuje da do utorka očekuje postizanje kompromisa i izglasavanje dnevnog reda, na kojem će biti i Godišnji nacionalni plan o saradnji sa NATO-om, makar i u modifikovanom obliku.

Njegov stranački šef, Bakir Izetbegović, otkrio je da se u sve umiješala i međunardna zajednica, čiji medijatori, kaže, trenutno rade na približavanju stavova.

Treći član Predsjedništva, Željko Komšić, poručio je da Dodik može predložiti i eventualne izmjene Plana, o kojima bi se onda članovi Predsjedništva izjasnili, ali da, ako ga potpuno odbije, neće podržati izglasavanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Na odgovor neće morati čekati do utorka - Dodik je još juče poručio da je slanje GNP u Brisel, u bilo kojem obliku, za Srpsku neprihvatljivo.

- Ako druga dva člana prihvate Godišnji nacionalni plan i preglasaju srpskog člana Predsjedništva, ja ću potegnuti vitalni entitetski interese. Јa bih volio da oni to urade, da dođem u Narodnu skupštinu Republike Srpske, koja će to trajno odbiti - jasan je Dodik.

Godišnji nacionalni plan, u izvornom ili modifikovanom obliku, ne spominje se u sporauzmu koji su potpisali lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA, kaže Dodik. Ističe da je spreman da provede sporazum koji je potpisan, ali ne i ono što neko tumači da je potpisano.

U SNSD-u Komšićevo insistiranje na uvrštavanju Godišnjeg nacionalnog plana na sjednicu Predsjedništva, vide kao pokušaj rušenja stranačkog dogovora.

- Ako se pažljivo čita tekst Sporazuma i preambula, vrlo je vidljivo da se od integracionih procesa spominje jedino EU - ističe Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika u PD PS BiH.

Iz SDA je saopšteno da kao jedino rješenje vide prihvaćanje modifikovanog godišnjeg plana. Suprotan scenario imao bi, kažu, negativne posljedice za formiranje Savjeta ministara i odveo bi BiH u duboku krizu. Srpska ima spreman odgovor za svaki scenario, odgovara Dodik. Predstavnike SDA i sve ostale pozvao je da još jednom pažljivo pročitaju tačku tri potpisanog sporazuma i uvjere se da formulacija o Godišnjem nacionalnom planu u izvornom, ili modifikovanom obliku, tamo ne postoji. A da li će se taj plan naći na sjednici Predsjedništva, biće poznato u utorak ujutro, nakon konsultacija uoči sjednice.