latinica  ћирилица
14/08/2019 |  19:02 ⇒ 15/08/2019 | 09:11 | Autor: RTRS

Košarac: SNSD neće dozvoliti prekrajanje izborne volje građana (VIDEO)

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac rekao je u našem Dnevniku plus da ova stranka neće dozvoliti prekrajanje volje građana Republike Srpske i da će izborni pobjednici formirati Savjet ministara.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Mi nismo pretjerano opterećeni strukturom vlasti na zajedničkom nivou. Opterećeni smo isključivo time da očuvamo Republiku Srpsku, da je jačamo na svakom mogućem planu i kroz taj oblik SNSD i naši koalicioni partneri, adekvatno postupaju i donose adekvatne politike. Nas isključivo interesuje ustavni kapacitete Srpske na zajedničkom nivou i ono što je veoma važno, je da ne dozvoljavamo da bilo ko prekraja volju birača građana Srpske - rekao je Košarac.

On je istakao da je na djelu uticaj dijela međunarodne zajednice koja želi da minimizira volju građana Srpske, koju podržavaju pojedini političari.

- Imamo vrlo relaksiranog /Bakira/ Izetbegovića koji želi da to koristi i imamo vrlo podobnog /Mirka/ Šarovića, /Dragana/ Mektića i neke druge koji očigledno žele da budu u funkciji takvih politika i interesa - kaže Košarac.

Naglašava da je SNSD protiv prekrajanja volje građana koji su na izborima jasno rekli šta misle o političarima, pruživši nedvosmislenu podršku lideru ove stranke Miloradu Dodiku i njegovim politikama.

- Vidljivo je da to sada neko želi da pomnoži s nulom. U tome su Šarović, Mektić, a potpuno je vidljivo da su Bošnjaci izabrali Komšića. Vidljivo je da sada Šarović trči da bude izbor Izetbegovića. Očigledno da on ulazi u tu matricu da omogućava Bošnjacima da biraju Srbe na zajedničkom nivou. Mi to nećemo dozvoliti. Srbe na zajedničkom nivou će birati građani Republike Srpske u skladu sa Ustavom i zakonom. To je naša politika - istakao je on.

Košarac je rekao da predsjednik SDS-a dezinformiše javnost pričom o navodnim kapitulacijama.

- Šarović o kapitulaciji može da priča samo kad pogleda sebe u ogledalu. On je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara. Savjet ministara je donio Program rada za 2019. gdje je jasno naglašeno da je prioritetni spoljno politički cilj NATO integracija. Zašto to ne objasni javnosti? A onda kada mi iz aspekta naših akata, koje je usvojila NSRS u vrlo turbulentnom vremenu, jasno kažemo da nismo za NATO integracije, da ne podržavamo članstvo BiH u NATO, ali jesmo za saradnju sa tom alijansom, Šarović ide sa kvalifikacijama gotovo identičnim kakve imaju Američka ambasada i neke druge političke strukture i Željko Komšić - navodi Košarac.

Dodaje da Šarović nastavlja politiku koja negira stavove Srpske, što je, kako kaže, radio i prethodnih godina.

- Nije poštovao stavove Narodne skupštine Srpske. Na kraju krajeva, javno je rekao u NSRS da stavovi Parlamenta Srpske za njega nisu obavezujući - navodi Košarac.

Košarac smatra da je Savjet ministara mogao biti formiran odmah i da je mnogo vremena potrošeno.

- Savjet ministara se mogao odmah konstituisati i mislim da je trebalo ići ka tom rješenju, odmah po preuzimanju mandata, odnosno izboru Predstavničkog doma. Mislim da je za to postojala politička klima kad je u pitanju reprezentacija koja dolazi iz Republike Srpske i mislim da su tu stvari potpuno jasne. Kad je u pitanju politička volja hrvatskih predstavnika, takođe. Vidljivo je da je kočnicu u konstituisanju vlasti u zakonskom roku činila bošnjačka struktura i da je ta struktura uslovljavala, navodila neke nepostojeće razloge - kaže on.

Ističe da je iza tih uslovljavanja stajala sprega sa dijelom međunarodne zajednice, te potreba bošnjačkih predstavnika da u Savjetu ministara zadrže podobne Srbi koji su svoju politiku vodili u interesu Federacije ili političkog Sarajeva a ne u interesu Srpske, čiju su predstavnici.

- Tu prije svega mislim na SDS i PDP - naglašava Košarac.

On smatra da bi dogovor tri dominantne političke strukture koje osvoje najviše glasova na izborima, trebalo da bude matrica djelovanja svih političkih subjekata.

- Mi smo tu potpuno jasni. Smatramo da je to u skladu sa našim bazičnim političkim opredjeljenjima. SNSD vodi odgovornu politiku, prije svega u interesu Republike Srpske i njenih građana. Smatramo da treba da koristimo naš ustavni kapacitet na nivou BiH, da srazmjerno rezultatu i izbornoj volji građana Srpske i našeg naroda budemo takva delegacija koja će bazično čuvati interese Republike Srpske, naravno uvažavajući i stavove druga dva konstitutivna naroda i njihovih predstavnika - kaže Košarac i dodaje da je za SNSD i njene koalicione partnere u Srpskoj najvažnije očuvanje Republike.

Košarac ističe da je stav Srpske o NATO jasan i da član 3 Principa za formiranje vlasti pokazuje da se od integracionih procesa navodi samo članstvo u Evropskoj uniji, a ne u NATO.

- Istina za volju, postoji potreba hrvatske komponente u BiH da prate Hrvatsku, koja je članica NATO, vidljivo je da Bošnjaci imaju ambiciju da BiH postane članica NATO, i imamo naš stav koji je potpuno jasan - ne želimo da budemo članica NATO. Veoma je važno istaći da se kroz primjenu člana 3 čuva integritet institucija Republike Srpske, prije svega NSRS i dokumenata koje ona usvaja, a podsjećam da je tu i Rezolucija o vojnoj neutralnosti - rekao je on.

Košarac kaže da je politika SNSD-a o NATO integracijama jasna - nema odstupanja od onog što radi Srbija.

- Mi ne bježimo od toga da kažemo da jesmo za saradnju. Sa NATO sarađuje i Srbija i mi želimo taj pravac da pratimo. U članu 3 se nigdje ne spominje Godišnji akcioni plan. Mi smo rekli da nećemo da dozvolimo da se takav plan dostavlja u Brisel. To je naša politika - jasan je on.

Kada je riječ o požaru u bivšoj fabrici Energoinvest u Istočnom Sarajevu, Košarac smatra da bi trebalo prepustiti nadležnim organima da utvrde šta se desilo i da se to ne bi trebalo koristiti u političke svrhe.

- Mislim da bi Šaroviću bilo mnogo pametnije da ćuti o tome, jer svaki put kada on priča o privredi u Istočnom Sarajevu ljudi evociraju uspomene na njegovo djelovanje. Moram da kažem da su mnogi od tih slučajeva završili na sudu zbog organizovanih pljački koje su bile u tom periodu - rekao je Košarac.

Dodao je da skretanje pažnje lažnim informacijama o požaru služi jedino pojedincima poput Šarovića.

- Ovakve laži kojima se koristi Šarović i ekipa oko njega dovoljno govori o tome da žele da skrenu pažnju na sebe. Јa mislim da ih treba ignorisati, na kraju i građani su ignorisali njihove politike. Uostalom, u njegovom rodnom mjestu i u mjestu gdje on živi, na vlasti je SNSD, što dovoljno govori o kredibilnosti njega koji se pojavljuje kao, rekao bih, političar nekog novog lica. Građani to nisu zaboravili i prema tome, mislim da on nema pravo da o tome priča - poručio je Košarac.